Kapteenin palsta - Pulmalliset sääntöasiat

Pulmalliset sääntöasiat

Olen saanut taas runsaasti kyselyjä sääntötilanteista, jotka eivät ihan joka päivä osu kohdalle. Ne on kuitenkin hyvä tietää, koska oikein (lue: fiksusti) toimivalla voi säästää lyönnin, parikin.

1 Maahan painunut pallo

Erityisesti väylillä 5 ja 9 on mahdollista, että ”hyvällä kylkkärillä” pallo painuu ruoholevyillä kasattuun bunkkerin takaseinään. Pallohan ei tällöin ole bunkkerissa. Pelaaja saa säännön 16.3. mukaisesti vapaan dropin lähimpään vapauttavaan paikkaan ja huom. se ei voi olla bunkkeri, eikä pallon linjassa bunkkerin ulkopuolelle vaan molemmissa tapauksissa todennäköisimmin bunkkerin ja viheriön välissä. Käytännössä pelaaja voi vapautua ”melkein” viheriölle.

2 Pallo kiven päällä

Sattuipa pelaajalle niin, että pallo jäi kakkosen viheriöbunkkerin (oik.) ison kiven päälle. Pallohan ei tässä tapauksessakaan ole bunkkerissa. Mutta, pelaajatar ei halunnut kiivetä kiven päälle vaan otti dropin pelaamattoman paikan säännöin ja droppasi pallon – ihan oikein – lipun linjassa taaksepäin bunkkerin taakse. Tässä tapauksessa yhdellä rankkarilla, mutta jos pallo olisi ollut kivien välissä, niin droppi olisi maksanut kaksi lyöntiä (19.3.).

3 Pallon tunnistaminen

Pallon saa aina tunnistaa, mutta ennen nostoa se on merkattava. Merkkaamiseen riittää myös mailan tai kengänkärjen asettaminen pallon kohdalle ennen nostoa. Jos se nostetaan ilman merkitsemistä, on kyseessä pelissä olevan pallon liikuttaminen ja vaikka pelaaja asettaa sen ”samaan paikkaan”, tulee hänen merkitä siitä yksi rangaistuslyönti (7.3.), joka tulee myös siitä, jos pelaaja puhdistaa palloa enempää kuin tunnistamiseksi riittää!

4 Varapallon lyöminen harjoittelumielessä

Eräs pelaajistamme harrastaa kertoman mukaan varapallon lyömistä – jos varsinainen avauslyönti ei tyydytä pelaajaa. Mikäli avauspallo on kuitenkin selvästi nähtävissä, on kyseessä harjoittelu kierroksen aikana (5.5.) ja yksi rangaistuslyönti. Harjoituskierroksella voi toki näin tehdä – peliä viivyttämättä – mutta ei koskaan tasoitus- tai kilpailukierroksella. Mutta, siirryttäessä yhdeksiköltä kympille, voi pelaaja lyödä rangella pallon tai pari tai putata klubin edessä olevalla harjoitteluviheriöllä peliä kuitenkaan viivyttämättä eli jos edessä on vapaa väylä tai takana tulevat joutuvat odottamaan.

5 Varapallon lyöminen

Jos pallo on kadonnut estealueen ulkopuolelle tai ulos, saa pelaaja lyödä varapallon (18.3.) ja siitä on ilmoitettava yksiselitteisesti. Lyön uuden tai toisen tarkoittaa, että kolmas lähtee. Myös varis tai varpunen on hyväksyttävissä – ovat vakiintuneita termejä, mutta kehotan silti sanomaan; varapallo lähtee.

Mikäli pallo mitä todennäköisemmin meni estealueelle, esim..11, 12 tai 13, ei varapalloa saa lyödä. Jos pelaaja, merkkari ja peliryhmä ovat sitten oletetulle putoamispaikalle tultaessa sitä mieltä, että pallo ei ole voinut hävitä muualle kuin esteeseen, pelaaja jatkaa estesäännöin. Jos taas ollaan sitä mieltä, että pallo on voinut hävitä myös karheikkoon, lähtee pelaaja lyömään uutta palloa.

Nostan vielä esiin esimerkin, miksei ns. vesiestevarapalloa saa lyödä: Jos pelaaja lyös esim. väylän 11 vasemman estealueen suuntaisesti niin, että ei olla varmoja, menikö yli tai jäikö aivan estealueen päähän, pelaaja ei voi lyödä ns. vesiestevarapalloa. Jos pallo löytyy sitten aivan vesiesteen päästä, mutta estealueelta, on vesiestevarapalloa pelattu oikein ja sillä jatketaan. Mutta, jos pallo makaakin estealueella, mutta lyötävissä, ei pelaaja voi valita sitä – vaikka olisikin lyönyt vesiestevarapallon huonoon jatkopaikkaan.

6 Caddien käyttö

Meillähän ei juurikaan caddieta käytetä, mutta kilpailuissa olisi hyvä varmistaa toimistolta, onko se sallittua. Caddiesäännöt koskevat sinänsä myös joukkuepelejä ja kysytty kysymys koski pelilinjan näyttöä.

Ehkä oleellisin on pelilinjan näyttö viheriöllä. Caddie – siis pelipartneri (määritelmissä) saa parantaa ja koskettaa puttilinjaa ja näyttää sitä ennen lyöntiä, mutta ei saa laittaa mitään merkkiä tai vetää viivaa osoittamaan puttilinjaa.

7 Väärän pallon pelaaminen

Jos pelaat väärää palloa, seuraa siitä kaksi rangaistuslyöntiä – vaikka ”syy” väärän pallon osoittamiseen johtui jonkun muun peliryhmässä olevan virhetulkinnasta. Mikäli kahden pelaajan pallot vaihtuvat, saavat molemmat rangaistukset, vaikka ensin lyönyt oli vakuuttunut lyövänsä omaa palloaan.

8 Scramble-säännöt

On vain yhdet oikeat scramble-säännöt! Juuri kyseiseen kilpailuun, sille pelipäivälle laaditut. Siksi vieraalle kentälle mentäessä on hyvä tarkistaa mahdolliset poikkeavuudet Rönnäsin scramble-sääntöihin. Aina silloin tällöin meilläkin joku vieraspelaaja sanoo, että teillä Rönnäsissä on virhe säännöissä, sillä meillä – vaikkapa Rautaseiska Golfissa – tämä menee näin. Pyytäkää tarvittaessa ottamaan minuun yhteyttä.

Kausi on pitkällä, mutta ei päätöksessä. Huomioikaa enne kilpailupeliä voimassa olevat siitosäännöt. Koskevatko en vain tiettyjä (juuri hiekoitettuja) väyliä vai koko kenttää.

Ja vielä: Jos tulee pulmatilanne, niin pelatkaa ko. tilanne kahdella pallolla ja muistakaa ilmoittaa merkkarille, kumpi on ensisijainen pallosi, sillä vaikka molemmat olisivat sallittuja ratkaisuja, ei pelaaja voi valita paremman pallon tulosta.

Hyviä syksyn pelejä! Ja varmistakaa aina halutessanne, menikö joku tilanne omalta tai jonkun muun pelaajan osalta oikein. Ja kerta kiellon päälle; muistakaa divotit, pallon putoamisjäljet, bunkkerien haravointi ja harava oikea asettaminen.

Rami Holopainen
kapteeni, golf-tuomari

Mahdolliset korjaustyöt kentällä tuovat mukanaan merkintöjä sääntöjen mukaisesta vapautumisesta.

Golfauton käyttö

Golfauton käyttö golfkierroksen aikana on sallittu kohtalaisen kevein perustein. Riittää kun pelaaja sanoo selän tai polven olevan niin kipeä, ettei pysty kävelemään. Toki 10 km:n kävely itsessään on aika kova prosessi – jopa peruskuntoiselle eläkeläiselle.

Golfauton käytöllä on kuitenkin asetettu – jopa itsestäänselvät – säännöt ja ohjeet. Golfautoa tulisi aina ajaa mahdollisimman paljon rakennettuja teitä ja polkuja pitkin. Missään tapauksessahan golfautolla ei saa ajaa viheriön ja bunkkerin, eikä viheriön ja estealueen välissä – ellei siinä ole polku, kuten esimerkiksiväylän neljä viheriän edessä. Tämä väylä on muutenkin ”hyvä” esimerkki siitä, kuinka laiskuus voittaa, sillä luvattoman usein golfari ajaa autonsa polun ja viheriön väliseen rinteeseen!

Muista suojaetäisyys

Golfauton käytöllehän on annettu ohje/sääntö, että autoa ei tulisi ajaa 15 m lähemmäksi viheriötä. Tämä sääntö unohtuu usein esimerkiksi takaysin viidellä ensimmäisellä reiällä, joissa auto ajetaan niin lähelle viheriötä, että pelaaja pääsee nousemaan autosta suoraan viheriöllä olevalle pallolleen!

Ei huviajelua

Golfauto on tarkoitettu keventämään kierrosta vamman tai sairauden aiheuttaman rasituksen keventämiseksi. Missään tapauksessa kenttää ei saa kuormittaa turhalla ajelulla eli ”näytänpä kavereille, kuinka hieno kenttä meillä on”. Kenttämmehän on hieno ja erinomaisessa kunnossa, josta pitää huomen ammattimainen henkilökuntamme. Meidän pelaajienhan ei tarvitse huolehtia muusta kuin divottien laittamisesta paikalleen, pallon putoamisjälkien korjaaminen, bunkkerien haravoiminen – ja haravan asettaminen bunkkeriin ohjeiden mukaiseen asentoon. Tämä viimeksi mainittu näyttää tuottavan eniten ongelmia…

Huolehditaan kentästä ohjeita noudattaen

Rami Holopainen
kapteeni


Kapteeni opettaa ohittamaan

On selvä, että kaksi pelaajaa pelaa nopeammin kuin kolmen ryhmä ja he taas nopeammin kuin täysi lähtö.
Siis yleensä. Useimmille pelaajille eri tahtiin kulkeva kierros on OK – varsinkin, jos pelaa näkee, että
edelläkin olevan tyhmän edessä on pelaajia – eli kenttä on ns. täynnä.

Mutta, jos kentällä on tyhjiä väyliä, niin eteen saattaa tulla tilanne, että ”letkaa vetävän” ryhmän takana
oleva ryhmä joutuu joka väylällä odottamaan, niin tällöinhän voidaan tehdä ohitus. Siihen on kaksi tapaa:

1) Edellä oleva ryhmä kysyy takana tulevalta ryhmältä, haluavatko he ohittaa. Par3-väylä on
luontaisin. Pelaajat avaavat ja merkitsevät pallonsa ja siirtyvät syrjään ja näyttävät avausluvan.
Takana tuleva ryhmä pelaa reiän loppuun, kiittää ja jatkaa pelaamista seuraavalta teeltä.

2) Takana tuleva ryhmä pyytää ohituslupaa, johon on kohteliasta suostua – jos siis edessä on tyhjä
väylä tai useampia. Ryhmät valitsevat sopivan paikan ohittamiseen ja se tehdään ripeästi, mutta ei
hosuen. Kun ohittajat ovat pelanneet reiän loppuun, kiitetään vaikka käden heilautuksella
yhteistyöstä.

Otin tämän nyt esiin, sillä tietooni saatettiin, että heinäkuun lopussa oli tilanne, jossa isä pelasi kahden,
juuri golfin aloittaneen poikansa kanssa, ja lyöntejä tuli reippaasti. Takana tullut ryhmä ei osannut pyytää
ohituslupaa, vaan ilmaisivat tyytymättömyytensä pelin etenemiseen lyömällä ns. kintuille ja säestämällä
sitä huudoilla; ”v-u, päästäkää nyt s-na ohi. Ei mennyt siis ihan nappiin. Eikä varmaa lisännyt junioreiden
mielenkiintoa lajin harrastamiseen!

Mikäli tunnistat olleesi tässä ”ohittavassa” ryhmässä, kuulisin mielelläni sinunkin versiosi tapahtuneesta.
Valtaosa golfareista on varmasti joskus tuskastunut, kun kenttä ei ns. vedä. Omalta osalta haarukka on ollut
neljän hengen ryhmän 3 h 40 min. -kierros ja toinen ääripää Texas scramble 6 h 15 min. Kuuluu lajin – ja
kilpailun – luonteeseen.

Hyvällä yhteistyöllä loppukauteen!
Rami Holopainen
kapteeni


Kapteenin sääntötilanteita

Viime päivinä on tullut koko joukko kyselyjä sääntötilanteista, joita tässä availen. Jos itse esiin ottamasi puuttuu, muistuta, niin otan käsittelyyn.

Hanhilangat

Alkupään väylillä 1 ja 4 on viriteltyjä hanhilankoja ja -nauhoja. Ne tulkitaan säännön 16 mukaan epänormaaleiksi kenttäolosuhteiksi, joista saa vapautua lähimpään paikkaan, jossa nauha ei häiritse stanssia tai swingiä.

Ruohonleikkurirobotti

Jos pallo osuu robottileikkuriin, peliä jatketaan paikasta, johon pallo päätyi osuman jälkeen. Mutta, jos pallo jää robotin (tai muun liikkuvan työkoneen päälle), peliä jatketaan paikasta, jossa pallo osui koneeseen tai laitteeseen.

Vapaan dropin paikka

Jos pallo makaa tiellä, polulla, tuetun puun juuressa tai korjauksenalaisella maalla, saa paikoista vapautua lähimpään vapauttavaan paikkaan. On kuitenkin muistettava, että jos tällaisen vapautuksen valitsee, on paikasta vapauduttava kokonaan eli kantapää tai varpaat eivät saa olla vapauttavassa paikassa.

Jos istutettu puu tai pensas on merkitty sinivalkoisin paaluin, on pelaaminen keilletty ja peliä jatketaan vapaalla dropilla. Sen sijaan, jos puu on suojattu teräsverkolla, siitä ei saa vapautusta, koska verkko on kentän oleellinen rakenne (kts. paikallisäännöt).

Ulkona saa seistä

Täsmennyksenä edellä olevaan; jos pallo on aivan OB:n (ulkona) rajalla, mutta kuitenkin sisällä, saa pelaaja seistä OB-alueella lyödessään.

Pelivälineet

Hieman teoreettinen kysymys, mutta käytettävien pelivälineiden – maila ja pallot – täytyy olla hyväksyttyjen tuotteiden listalla. Itse taottu maila tai katajasta veistetty ei siis ole hyväksyttävä.

Neuvo tai muu avustaminen

Neuvon antaminen, vaikka sitä ei ole pyydetty, on yhtä rangaistava kuin neuvon kysyminen, vaikka siihen ei vastattaisikaan. Rangaistus kaksi lyöntiä. ”Perinteinen” kysymys; Millä mailalla löit, kuuluu tähän kategoriaan. Mutta, jos kysyt, onko kummun takana bunkkeri, mihin väylä kääntyy tai mikä on matka lipulle, ovat sallittavia, koska kyseessä on ns. faktatiedon antaminen. Tämä tilanne tuli esiin leidein pelimatkalla, kun kotiseuran pelaajat kieltäytyivät vastaamasta, ”koska se on neuvomista”.

Pelilinjaa ei saa merkitä vetämällä viivaa aamukasteen peittämään nurmikkoon. Et voi myöskään asettaa mailaa maahan, kun haet stanssilinjaasi– vaikka ottaisit mailan pois ennen lyöntiä.

Kysykää tai lähettäkää lisää kysymyksiä, jos pelattu olosuhde tai muu tilanne jäi vähänkin vaivaamaan.

Rami Holopainen
kapteeni


Kapteeni korostaa käyttäytymistä

Kun ensi kuun jälkeen on jo syyskuu, on tässä ”kauden puolivälissä” syytä korostaa sitä golfin toista osiota; golfkäyttäytymistä.

Itse pelaamisen ja kilpailun lisäksi kokonaisviihtyvyyden tunne tulee oman peliryhmän ilmapiiristä ja myös muista peliin ja pelin sujuvuuteen vaikuttavista tekijöistä. Golfihan eroaa muista urheilu- ja harrastuslajeista siten, että neljän tunnin aikana saatetaan ottaa olut, parikin. Tätähän ei monikaan tee esim. pyöräily- tai uintimatkan aikana. Ja mikäs siinä – kunhan ei mene örveltämiseksi, jonka seurauksensa äänen volyymi kohoaa, lyöntimäärät lisääntyvät – ja peli hidastuu.

On myös muistettava, että golfauto on moottoroitu ajoneuvo, jota ei saa kuljettaa alkoholin vaikutuksen alaisena edes suljetulla alueella, Jos promillet ovat riittävän korkeat, voi siitä saada jopa vankeutta – varsinkin, jos sattuu henkilövahinko. Golfauton käytössä on silloin tällöin myös selkeää piittaamattomuutta. Jos ohje on, että ei saa ajaa 15 m lähemmäksi viheriötä tai estettä, niin se on 15 m, ei 15 cm. Lisäksihän Rönnäsissä voimassa olevassa golfkäyttäytymisohjeessa sanotaan, että kärryä ei saa vetää viheriön ja bunkkerin, eikä viheriön ja estealueen välistä, Tästä huolimatta saattaa väylällä 1 koko peliryhmä oikaista veden puolelta – vaikka siihen on asennettu ketjuaita! Sama toistuu joskus ainakin väylillä 2, 10, 13 ja 18

Edellä oleva lisäksihän golfkäyttäytymiseen kuuluu esittäytyminen ykkösteellä, lyöntirauhan antaminen olemalla liikkumatta, puhumatta, vetoketjuja avaamalla tai eväspapereita rapistelematta. Tärkeää on pelin kokonaissujuvuuden kannalta, että kaikki katsovat kaikkien lyönnit – ja ollaan oman lyöntivuoron aikana valmiina ja pelataan muutenkin jäsenlehdessä olevan Ready Golf -ohjeistuksen mukaisesti – ellei ole joku hyvä syy olla pelaamatta.

Peliryhmän hyvää henkeen kuuluu myös kehuminen hyvästä lyönnistä, sen sijaan huonoa lyöntiä ei tarvitse kommentoida opetusmielessä tai säälisympatialla. Ja mikäli joku pelaa alkurei`illä erityisen hyvin, ei pidä kysyä, että koska olet viimeksi korjannut tasoitustasi.

Asia, mikä lienee ”parhaiten hallinnassa” lienee kiittäminen kivasta/hyvästä pelikierroksesta joko kätellen, ylävitosella tai halaten, kunhan muistetaan, että ladypelaaja tekee aina aloitteen viimeksi mainittua tapaa käytettäessä.

Tämä ei ole nipottamista vaan ohjaus parempaan käyttäytymiseen – siis muiden huomioimiseen. Aika moni kun haluaa kuitenkin keskittyä useimmiten itse golfin pelaamiseen ja kilpailuun – ja siinä menestymiseen!

Rami Holopainen
kapteeni

Kapteeni kuuluttaa fiksuutta

Juhannuksena joku/jotkut oli ottanut ilon irti ja lähtenyt pelikierrokselle bägi täynnä rangepalloja! Ja kun pallo sitten lensi karheikkoon, niin peliä jatkettiin uudella pallolla. No, näitähän sitten löytyi useampiakin ja jokunen pallo löytynee joskus vesiesteestäkin.

Näinhän ei tietenkään saa toimia edes harjoituskierroksella, kilpailusta puhumattakaan. Toivottavasti tämä oli nyt ainutkertainen päähänpisto, eikä toistu.

Rami Holopainen
kapteeni

Rangepallot kuuluvat ainoastaa rangelle. Myös lähipelialueilla tulee käyttää omia palloja. Rangepalloilla ei koskaan saa pelata kentällä. Rangepallo on suunniteltu rangelle. Mm. sen lento-ominaisuuksia on rajoitettu.

Kapteenin ratkaisu

Väylän 8 keskellä, avauslyönnin etäisyydellä, on kaksi sembramäntyä, joiden juureen taitavat kaikki lyödä kerran kesässä?

Parikin eri pelaajaa on kysynyt, että onko ko. paikassa siirtosääntö voimassa, kun ”mäntysaareke” on väyläalueella ja siksi puiden ympäristö on tulkittava lyhyeksi leikatuksi alueeksi ja pallon saa siirtää siirtosäännön mukaisesti.

Kantani on, että siirtosääntöohjeistusta tulkitaan niin kuin se on kirjoitettu eli pallo EI OLE lyhyeksi leikatulla alueella, Näin paikasta on jatkettava pelaamalla tai droppaamalla pelaamattoman paikan säännöllä – ja siis yhdellä rangaistuslyönnillä.

Sen sijaan, jos väylällä on jäänyt ajourien väliin kapea kaistale, niin tässä tilanne toinen eli siirto sallitaan. (en nyt vaan muista, olisiko tällaista koskaan ollut…)

Hyvää juhannusta reilun pelin hengessä!

Rami Holopainen
kapteeni

Kapteenin komento 3

Älä varasta on yksi kymmenetsä käskystä, kuten kaikki rippikoulun käyneet tiedämme. Tämä koskee myös golfin pelaamista, jossa moni ”varastaa” tahattomasti sentin tai kaksi merkatessaan viehriäöllä pallonsa. Putin onnistumisen kannalta virhe lienee epäoleellista – mutta sääntöjen kannalta ei! Väärästä paikasta pelaamisesta – vaikka kysen olisi siin sentistä tai jopa vähemmänkin – tulee säännön 14.7b mukaan kaksi rangaistuslyöntiä, jotka pelaajan tulee merktä tuloskorttiinsa.

Kuvsarjassa 1-2 pelaaja ”työntää” merkkinsä pallon alle, mutta asettaa sitten pallon merkin eteen. Sääntöjen mukaan jos pallo liikahtaa merkittäess, siitä ei tule rangaistusra vaan pallo astetaan mahdollisimman tarkaan paikkaan, mikä oli sen alkuperäinen sijainti.

Kuvasrajassa 3-4 pelaaja toimii oikein asettaessan merrkinapin niin, että se tangeeraa palloa ja asettaessan pallon takaisin paikalleen, pallo tangeeraa merkkinappia.

Sentin varastaminen 350 m pitkällä väylällä saataa kuulostaa vähäpätöisltä, mutta golfsäännöt ovat joskus armottomat.

Hyvää, tarkkaa – ja rehellistä peliä!

Rami Holopainen
kapteeni


Kapteenin kesäkäsky 2

Eräs yleisin epätietoisuus/laiminlyönti on haravan oikea sijoittaminen. Bunkkerit kyllä haravoidaan melkeinpä 100-prosenttisesti, mutta haravan oikeassa sijoittamisessa onnistumisprosentti on alle 50. Kysymyksessä ei ole kuitenkaan sääntöasia vaan golfkäyttäytyminen (ennen: etiketti).

Kuvassa on kaksi haravaa asetettuna greenibunkkeriin (15). Taustalla lippu. Vasemmanpuoleinen on asetettu oikein; harava on kokonaan bunkkerissa ja sen varsi on poikittain lyöntisuuntaan nähden ja piit alaspäin. Sen sijaan oikeanpuoleisessa haravan piit ovat kohtisuoraan lyöntisuuntaan nähden ja tässä tapauksessa mahdollisesti bunkkerin läpi jatkava pallo pysähtyykin haravaan!

Tämä ei ole sääntöasia, mutta meillähän on aika paljon matalia bunkkereita, joiden läpi pallo ”kylkkärin” jälkeen saattaisi mennä läpi. Useimmathan lyövät jatkolyönnin mieluummin ruoholta kuin hiekasta!

Opetelleenpa kaikki tämä pikku huomaavaisuus kesän aikana!

Rami Holopainen
kapteeni


Kapteenin kesätervehdys 1

Rönnäsin golfkausi avattiin 4.5. lipunnostolla, puheenjohtajan puheella ja kapteenien tandem-avauslyönneillä. Mikäli olit estynyt, niin haluan toivottaa sinullekin mitä mainiointa kesää – ja erityisesti menestyksellistä golfkesää. Menestyksellä tarkoitan kilpailuissa pärjäämistä, omien pelillisiin tavoitteisiin pääsemistä ja toki viihtyvyyttä vakiopelikavereiden ja satunnaisten pelikavereiden kanssa.

Tämän ensimmäisen viestin teemaksi valitsin kentän kunnioittamisen, mikä tarkoittaa useitakin eri asioita, mutta mennään yksi kerrallaan. Aloitetaan divoteista. Varsinkin märällä kentällä divotti (kentästä irtoava nurmiluiska) saattaa olla jopa 15 cm pitkä. Hyvänä puolena asiassa on, että se on helppo painaa paikoilleen niin, että seuraava ryhmä tuskin huomaa paikkausta ja mikä tärkeintä, irronnut nurmikaista juurtuu helposti.

Kun alkukausi mennään siirtosäännöllä, niin divottikoloon jääneen pallonhan saa siirtää mailan- tai kortinmitan sivulle – ja peli jatkuu. Mutta, kun siirtosääntöä ei ole, ei voisi enempi harmittaa, jos keskelle väylää osunut lyönti löytyy tuuman syvästä kolosta. Ethän sinä halua tätä omalle kohdallesi – etä myöskään takana tulevien pelaajien harmiksi. Korjaa siis aina omat siivusi ja mikäli oman peliryhmäsi jäsen laiminlyö tämän, korjaa sinä se. Viesti menee kyllä useimmiten kerralla perille… Jos et näe kentän kunnossapitoa tärkeänä, lähetä vapautuspyyntö toimistoon tai kapteenille. Saat kyllä nopeasti vastauksen.

Rami Holopainen
kapteeni
rami@holarion.fi