Kapteenin palsta

Kapteenin ratkaisu

Väylän 8 keskellä, avauslyönnin etäisyydellä, on kaksi sembramäntyä, joiden juureen taitavat kaikki lyödä kerran kesässä?

Parikin eri pelaajaa on kysynyt, että onko ko. paikassa siirtosääntö voimassa, kun ”mäntysaareke” on väyläalueella ja siksi puiden ympäristö on tulkittava lyhyeksi leikatuksi alueeksi ja pallon saa siirtää siirtosäännön mukaisesti.

Kantani on, että siirtosääntöohjeistusta tulkitaan niin kuin se on kirjoitettu eli pallo EI OLE lyhyeksi leikatulla alueella, Näin paikasta on jatkettava pelaamalla tai droppaamalla pelaamattoman paikan säännöllä – ja siis yhdellä rangaistuslyönnillä.

Sen sijaan, jos väylällä on jäänyt ajourien väliin kapea kaistale, niin tässä tilanne toinen eli siirto sallitaan. (en nyt vaan muista, olisiko tällaista koskaan ollut…)

Hyvää juhannusta reilun pelin hengessä!

Rami Holopainen
kapteeni

Kapteenin komento 3

Älä varasta on yksi kymmenetsä käskystä, kuten kaikki rippikoulun käyneet tiedämme. Tämä koskee myös golfin pelaamista, jossa moni ”varastaa” tahattomasti sentin tai kaksi merkatessaan viehriäöllä pallonsa. Putin onnistumisen kannalta virhe lienee epäoleellista – mutta sääntöjen kannalta ei! Väärästä paikasta pelaamisesta – vaikka kysen olisi siin sentistä tai jopa vähemmänkin – tulee säännön 14.7b mukaan kaksi rangaistuslyöntiä, jotka pelaajan tulee merktä tuloskorttiinsa.

Kuvsarjassa 1-2 pelaaja ”työntää” merkkinsä pallon alle, mutta asettaa sitten pallon merkin eteen. Sääntöjen mukaan jos pallo liikahtaa merkittäess, siitä ei tule rangaistusra vaan pallo astetaan mahdollisimman tarkaan paikkaan, mikä oli sen alkuperäinen sijainti.

Kuvasrajassa 3-4 pelaaja toimii oikein asettaessan merrkinapin niin, että se tangeeraa palloa ja asettaessan pallon takaisin paikalleen, pallo tangeeraa merkkinappia.

Sentin varastaminen 350 m pitkällä väylällä saataa kuulostaa vähäpätöisltä, mutta golfsäännöt ovat joskus armottomat.

Hyvää, tarkkaa – ja rehellistä peliä!

Rami Holopainen
kapteeni


Kapteenin kesäkäsky 2

Eräs yleisin epätietoisuus/laiminlyönti on haravan oikea sijoittaminen. Bunkkerit kyllä haravoidaan melkeinpä 100-prosenttisesti, mutta haravan oikeassa sijoittamisessa onnistumisprosentti on alle 50. Kysymyksessä ei ole kuitenkaan sääntöasia vaan golfkäyttäytyminen (ennen: etiketti).

Kuvassa on kaksi haravaa asetettuna greenibunkkeriin (15). Taustalla lippu. Vasemmanpuoleinen on asetettu oikein; harava on kokonaan bunkkerissa ja sen varsi on poikittain lyöntisuuntaan nähden ja piit alaspäin. Sen sijaan oikeanpuoleisessa haravan piit ovat kohtisuoraan lyöntisuuntaan nähden ja tässä tapauksessa mahdollisesti bunkkerin läpi jatkava pallo pysähtyykin haravaan!

Tämä ei ole sääntöasia, mutta meillähän on aika paljon matalia bunkkereita, joiden läpi pallo ”kylkkärin” jälkeen saattaisi mennä läpi. Useimmathan lyövät jatkolyönnin mieluummin ruoholta kuin hiekasta!

Opetelleenpa kaikki tämä pikku huomaavaisuus kesän aikana!

Rami Holopainen
kapteeni


Kapteenin kesätervehdys 1

Rönnäsin golfkausi avattiin 4.5. lipunnostolla, puheenjohtajan puheella ja kapteenien tandem-avauslyönneillä. Mikäli olit estynyt, niin haluan toivottaa sinullekin mitä mainiointa kesää – ja erityisesti menestyksellistä golfkesää. Menestyksellä tarkoitan kilpailuissa pärjäämistä, omien pelillisiin tavoitteisiin pääsemistä ja toki viihtyvyyttä vakiopelikavereiden ja satunnaisten pelikavereiden kanssa.

Tämän ensimmäisen viestin teemaksi valitsin kentän kunnioittamisen, mikä tarkoittaa useitakin eri asioita, mutta mennään yksi kerrallaan. Aloitetaan divoteista. Varsinkin märällä kentällä divotti (kentästä irtoava nurmiluiska) saattaa olla jopa 15 cm pitkä. Hyvänä puolena asiassa on, että se on helppo painaa paikoilleen niin, että seuraava ryhmä tuskin huomaa paikkausta ja mikä tärkeintä, irronnut nurmikaista juurtuu helposti.

Kun alkukausi mennään siirtosäännöllä, niin divottikoloon jääneen pallonhan saa siirtää mailan- tai kortinmitan sivulle – ja peli jatkuu. Mutta, kun siirtosääntöä ei ole, ei voisi enempi harmittaa, jos keskelle väylää osunut lyönti löytyy tuuman syvästä kolosta. Ethän sinä halua tätä omalle kohdallesi – etä myöskään takana tulevien pelaajien harmiksi. Korjaa siis aina omat siivusi ja mikäli oman peliryhmäsi jäsen laiminlyö tämän, korjaa sinä se. Viesti menee kyllä useimmiten kerralla perille… Jos et näe kentän kunnossapitoa tärkeänä, lähetä vapautuspyyntö toimistoon tai kapteenille. Saat kyllä nopeasti vastauksen.

Rami Holopainen
kapteeni
rami@holarion.fi