WHS-tasoitusjärjestelmä otetaan käyttöön helmikuussa
Teksti: Golf.fi
Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS otetaan Suomessa käyttöön 19.2. Tällä sivulla löydät tietoa siitä miten järjestelmä toimii, mitä siirtymä vaatii sinulta ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
Golfia on pelattu yhtenäisillä maailmanlaajuisilla säännöillä peliin, välineisiin ja amatöörioikeuksiin liittyen. Tasoitusjärjestelmän osalta käytössä on ollut kuitenkin kuusi erilaista järjestelmää.
Golfkaudella 2020 tulee käyttöön kuitenkin uusi tasoitusjärjestelmä, jonka perusperiaatteet ovat yhtenäiset kaikkialla. Järjestelmän nimi on World Handicap System (WHS), suomeksi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä, jota suosittelemme kutsumaan sen lyhenteellä WHS.
Miten tasoitukseni muuttuu?
Tämä on yksi yleisimmistä kysymyksistä, joita saamme siirtymävaihetta koskien. Paras vastaus on säilyttää maltti, koska siirtyminen tapahtuu automaattisesti tietojärjestelmien toimesta 19.2. Voit lukea lisää kysymyksiä ja UKK-osiosta kysymyksestä ”Tuleeko tasoitukseni muuttumaan paljon siirryttäessä WHS-tasoitukseen?”
WHS:n perusasioita
WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä tasoituskierroksestasi. Näet tarkan tasoituksesi ja tasoitushistoriasi eBirdie-sovelluksesta (19. helmikuuta 2020 alkaen). Lataa eBirdie AppStoresta tai Google Playsta.
Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu. Tämä koskee kaikkia golfareita.
Tasoitusryhmät poistuvat. Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää.
Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi myös edelleen olla pistebogey-sarjoja.
Ei rekisteröitymistä etukäteen. Sinun ei tarvitse rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan.
Hyväksytyt pelimuodot. Jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par / Bogey.
Uuden järjestelmän hyötyjä
Oikeudenmukaisempi. Maailmanlaajuisen tasoitusjärjestelmän keskiarvolaskenta reagoi ketterämmin muutoksiin ja heijastaa paremmin nykyistä pelitaitoasi kuin aikaisempi järjestelmä, joka keskittyi parhaimpiin kierroksiisi.
Lyhyempiä kierroksia. Uudessa tasoitusjärjestelmässä kaikkien golfarien, tasoituksesta riippumatta on mahdollista rekisteröidä tasoituskierroksia aina 9 reiän kierroksista alkaen. Tämä sopii erityisesti heille, jotka ajankäytön vuoksi suosivat lyhyempiä kierroksia.
Maailmanlaajuisuus. WHS yhdistää golfaavan maailman tehden tasoituslaskennan perusperiaatteista samat ympäri maailman. Esimerkiksi ulkomailla pelatessasi muista maista olevien golfarien kanssa teidän tasoituksenne lasketaan samoin perustein.
Sinun ei tarvitse opetella itse järjestelmää
Tasoituslaskennan säännöt eroavat Golfin säännöistä siinä mielessä, että niiden soveltaminen tapahtuu automaattisesti tietojärjestelmissä. Sen takia pelaajan osalta riittää, että
Siirtymäaikana: Kirjaudut eBirdie-sovellukseen tai seurajärjestelmään ja otat selvää mikä on WHS-tasoituksesi.
Kun pelaat: Katsot pelitasoituksesi Slope-taulusta, pelaat Golfin Sääntöjen mukaan ja teet parhaasi. Kierroksen jälkeen tai sen aikana rekisteröi tuloksesi digitaaliseen tai paperiseen tuloskorttiin ja palauta se mahdollisimman pian, mielellään saman päivän aikana.
Haluatko tietää lisää?
Aloita lukemalla UKK-kysymykset ja vastaukset. Ota selvää myös kotiseurasi tai Golfliiton tarjoamista koulutuksista. Julkaisemme jatkuvasti uutta materiaalia joko suoraan tai seurojen kautta, jolla opastamme uuden järjestelmän saloihin.
Esimerkkejä
Näihin esimerkkeihin olemme koonneet muutaman tosielämän esimerkin pelaajan tasoituskehityksestä uudessa ja vanhassa tasoitusjärjestelmässä. Esimerkit kuvaavat sitä, miten tasoitus eroaa vanhan ja uuden järjestelmän välillä 19.2.2020, jos tasoitustuloksia on tietty määrä. Kuvista selviää myös suuntaviivat sille, kuinka tasoitus kehittyy, kun tuloksia tulee lisää. Yhdessä kuvista näkyy myös ero sille, jos taustalla on vähintään 20 tulosta ennen uuteen järjestelmään siirtymistä.
SATUNNAINEN PELAAJA
Pelaaja, joka kilpailee vain seuran mestaruuskilpailuissa ja pelaa viikon aikana alle 10 tasoituskierrosta. Muutoin kauden aikana hän ei pelaa tasoituskierroksia juuri koskaan.
Pelaajan tasoitukset alkavat mukailla toisiaan 8 kierroksen jälkeen.
WHS-tasoitus on keskimäärin 0,2 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus koko ajalta, ja kun 20 kierrosta on pelattu niin se on 0,2 lyöntiä pienempi kuin EGA-tasoitus.
Huomioitavaa on myös kierrosten 20-21 kohdalla WHS:n myötäilee pelaajalle tehdyn tasoitustarkistuksen (HR) kanssa.
VANHEMPI SENIORI
Pelaaja, joka kilpailee harvemmin ja jonka tasoitus on ollut nousussa jo pitkään. Pelaaja pelaa yleensä punaisilta tiiausalueilta.
Pelaajan tasoitukset alkavat mukailla toisiaan 8 kierroksen jälkeen.
WHS-tasoitus on keskimäärin 1,1 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus koko ajalta, ja kun 20 kierrosta on pelattu niin se on 2,1 lyöntiä korkeampi kuin EGA-tasoitus.
VÄHÄN KILPAILEVA
Kuvassa näkyy WHS Adj. ja Long Term WHS -tasoitus ero. Harmaan viivan tasoituksessa ennen kierrosta 1 on ollut mukana myös vähintään 20 kierrosta eli kierroksen 1 tasoitus vastaa normaalia WHS-tasoitusta kun taas sininen viiva tasoitusta, joka tulee pelaajalle, jos häneltä puuttuisivat nuo kyseiset kierrokset. Tässäkin tapauksessa tasoitukset alkavat olla toisiaan lähellä 8 kierroksen jälkeen.