Paikallissäännöissä saattaa olla isojakin eroja – katso kapteenin ohjeistus

Tunne paikallissäännöt

Olen aika usein korostanut golfsääntöjen tuntemista siitä näkökulmasta, että joissain tilanteessa sääntöjen tunteminen ja hyödyntäminen saattaa pelastaa parikin lyöntiä kierroksen aikana. Ja se on paljon tasaisessa kilpailussa. Golfsäännöthän ovat samat kaikille, mutta mennessään vieraalle kentälle kisaamaan, kannattaa paikallissäännöt lukea huolella. Niissä kun voi olla paljonkin eroja.

Kun uudet golfsäännöt 2016-2019 tulivat voimaan, oli niissä edellispainoksen (2012-2015) mukaan kohtalaisen vähän muutoksia, täsmennyksiä sitten enemmän. Keskeisin oli mailan ankkurointia koskeva sääntö. Aika merkittävä asia sen sijaan oli Golfliiton paikallissääntöjen poistuminen – tulkinnat siirrettiin suoraan kentille. Ja tässä se sudenkuoppa onkin – ja pelaajan oman vastuun korostuminen.

Kun menet vieraalle kentälle, katso ainakin seuraavat paikallissääntöpäätökset: a) irtokivet bunkkerissa, b) tiet ja polut, onko vapaa droppi, c) sähköjohdot ja -tolpat sekä d) pallon tahaton liikuttaminen viheriöllä. Viimeksi mainitun osalta Rönnäsin paikallisääntöihin tehdään päivitys ennen kilpailukauden 2017 alkamista. Siirtosäännöstä, veden täyttämistä bunkkereista ja esim. työkoneen jäljistä on aina maininta kilpailuohjeissa, jos em. tilanteiden ratkaisut ovat päiväkohtaisia ja poikkeavat siis paikallissäännöistä.

Otan tässä esimerkkinä talvikauden aikana Aurinkorannikolla pelaamastani Cabopinosta: Local Rules E: Any ball that lies both sides of the buggies path within one club distance may be dropped on either side without penalty. Tarkoittaa siis, että jos pallo makaa mailan mitan sisällä golfautotiestä kummalla puolella tahansa, saa pelaaja vapautuksen tästä tiestä ilman rangaistusta kummalta puolen haluaa! Ja tällä, jos jollain, on varmasti merkitystä jatkolyönnin kannalta.

Lähes vastaavia – pelaajaystävällisiä – tilanteita saattaa olla ”piilotettu” paikallissääntöihin enemmänkin. Lue siis ne ennen kierrosta ja ainakin ennen kilpailua!

Rami Holopainen

kapteeni

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kapteenin teemat