Sääntöavauksia – merkkaaminen

Kapteenin sääntötäsmennys 1: Pallon merkkaaminen

 

Sääntöilta poiki jälkeenpäin yhden lisäkysymyksen koskien pallon merkkaamista ja siinä onkin muutama mielenkiintoinen reunaehto. Säännön 14.1a mukaan nostettava pallo on merkittävä merkkinapilla joko pallon taakse tai viereen. Pallon voi merkitä puhdistamisen tai tunnistamisen vuoksi myös asettamalla esim. putterin lavan pallon kohdalle. Katso kuva 1.

 

Mikäli pallo liikkuu merkitsemisen yhteydessä, ei siitä tule rangaistusta. Älä kuitenkaan työnnä merkkinappia tarkoituksella pallon alle, koska pallon asettaminen takaisin on näin ”epämääräisempää”. Suositeltava tapa on asettaa merkkinappi pallon taakse niin, että ylhäältä päin katsottaessa pallon ja merkkinapin kaaret tangeeraavat (kuva 2 – SGR:n logo). Ja samoin, kun pallo asetetaan uudestaan paikalleen (kuva 3 – Srixon). Pallon saa toki asettaa mihin asentoon tahansa!

 

Pallon saa merkitä pelaaja tai kuka tahansa pelaajan valtuuttama henkilö, mutta tämä lupa/valtuutus on aina tapauskohtainen, ei esim. koko pelikierroksen kestävä. Sama tilanne asetettaessa palloa takaisin.

Säännön 14.2a mukaan takaisinasettelussa on käytettävä alkuperäistä palloa – paitsi jos alkuperäistä palloa ei saada vähällä vaivalla ja muutamissa sekunneissa peliin, kunhan pelaaja ei ole aiheuttanet tahallisesti pallon menetystä. Pallon voi myös vaihtaa, jos se on haljennut tai säröytynyt tai joku on lyönyt palloasi vääränä pallona tai peliä jatketaan yleisen keskeytyksen jälkeen.

 

Pallon on pysyttävä asetetulla paikallaan (14.2e). Mikäli se liikkuu, eikä onnistu toisellakaan yrittämällä, asetetaan pallo mahdollisimman lähelle ko. paikkaa, ei kuitenkaan lähemmäksi reikää eikä muuttamalla pallon paikkaa pelialueen suhteen – paitsi viheriöllä, jossa pallon saa asettaa myös yleiselle pelialueelle.

 

Mikäli asetat merkkinastan pallon etupuolelle, lyöt palloa merkkinastan ollessa paikallaan tai siirrät palloa (esim. muutat merkkiviivan suuntaa) nostettuasi merkkinapin, saat yhden lyönnin rangaistuksen. Jos taas pelaat väärin korvatulla pallolla tai väärästä paikasta, saat yleisen eli kahden lyönnin rangaistuksen.

 

LOPUKSI: Näin monta näkökulmaa siis aukenee tapauksesta Pallon merkkaaminen. Kysy tästä tai jostain muusta yksittäisestä sääntöasiasta, niin pyrin avaamaan sen kaikille kaikista mahdollisista näkökulmista.

 

Rami Holopainen

kapteeni

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kapteenin teemat