Puheenjohtajan kirjoitus ja tilastoja kaudesta

Kausi 2017 käynnistyi jo maaliskuun lopulla. Kenttä on ollut muutamaa kevään päivää lukuun ottamatta avoinna päivittäin. Viheriöpäiviä on kasassa tähän mennessä (18.9.) noin 170.

Kierrosmäärässä ollaan edelliskautta hieman edellä. Syksystä riippuuen kokonaiskierrosmäärä tulee olemaan noin 27.000-29.000 kierrosta.

Greenfee-tulojen osalta ollaan niin ikään hieman edellä kautta 2016. Toteutuva tulo tulee olemaan lähellä budjetoitua.

Yhtiöjärjestyksen mahdollistamaa osakkeen asettamista ”lepäämään” on käyttänyt 200 osakasta kaudella 2017. Luku on sama, jota käytettiin talousarviota tehtäessä.ETEENPÄIN

 

Helmikuun 2017 yhtiökokouksessa vaihdettiin hallituksen kaikki jäsenet. Asia ei ollut niin dramaattinen kuin miltä se kuulostaa.  Tarkoituksena oli kierrättää muutamaa jäsentä, mutta edelliset hallitusjäsenet olivat tehneet keskenään sopimuksen – ei yhtään tai sitten kaikki. Vaihtui kaikki. Edellinen hallitus ehdotti yhtiökokoukselle 2016 hallituksen valintaa toistaiseksi. Toisin sanoen sama hallitus jatkaa yhtiössä määräämättömän ajan, ellei kirjallisesti ilmoiteta muutoshalusta 2 viikkoa ennen kokousta.  Tällainen ”toistaiseksi” tapa sopii hyvin pienessä perheyhtiössä, muttei 600 osakkaan yhtiössä, kuten Sea Golf on. Osakkaan tahtoa ja mahdollisuutta vaikuttaa yhtiön asioihin vuosittain tulee kunnioittaa. On myös ehdotettu edellisen hallituksen jäsenten toimesta, että korkeintaan 50% kerralla voidaan vaihtaa hallituksen jäsenistä. Sinänsä hyvä ajatus, mutta jos hallituksen jäsenet tekevät sopimuksia keskenään ”jatkan vaan tässä kokoonpanossa” niin tämä ei toimi. Saamme ikuisen hallituksen. Hallituksen puheenjohtajana en vaadi keneltäkään vastaavia sitoumuksia, enkä koskaan hyväksy tällaista ratkaisua. Olen ryhtynyt uudestaan väliaikaisesti puheenjohtajaksi siinä mielessä, että hallitus toimii tasapuolisesti kaikkien osakkaiden hyväksi, osakeyhtiölain määräysten mukaisesti. Toiminnassani, kuten myös koko hallituksen toiminnassa, olen aina pitänyt yhtiön tarpeita etusijalla. Henkilökohtaiset asiat ovat toisarvoisia toiminnassamme.

Edellinen hallitus on hoitanut talouden hyvin. Raskaasta investointiohjelmasta huolimatta on kassassa riittävästi rahaa eikä taloudellisia ongelmia ole. Liikevaihto (tulot) tosin ovat pienentyneet tehtyjen ratkaisujen johdosta (50 osakkeen lunastus ja vastikkeen jako hoitovastikkeeseen ja pelikausimaksuun), mutta kassavarat riittävät. Yhtiön tulos tältä tilikaudelta tosin näyttää jäävän n. 40 000€ alijäämäiseksi. Pelaamattomien osakkaiden tilannetta helpotettiin tänä vuonna. Heillä on nyt mahdollisuus maksaa ainoastaan hoitovastiketta, joka on 50% yhteenlasketusta pelikausimaksusta ja hoitovastikkeesta.

Hallitus esitti vuoden 2016 yhtiökokoukselle 200 osakkeen lunastusta yhtiölle.  Sinänsä hyväksyttävä ajatus, mutta yhtiön talous ei olisi millään kestänyt tällaisen määrän lunastamista ilman huomattavia korotuksia maksuissa.  Korotukset olisivat vaikuttaneet heikentävästi yhtiön kilpailukykyyn.   Yhtiökokous hyväksyi pohdinnan jälkeen 50 osakkeen lunastamisen. Olen käynyt läpi osakasluetteloita ennen ja jälkeen lunastuksen  ja voin vaan todeta, ettei lunastus ollut yhtiön kannalta optimaalinen.  Lunastetuista osakkeista muun muassa noin 30% oli yritysten omistamia osakkeita. Yhden osakkeen omistamat pienosakkaat jäivät nuolemaan näppejään. Palaan sanomaani yhtiön tarpeista ja henkilökohtaisista asioista. Tuntuu siltä, että osakkeiden arvonnan yhteydessä, oli arvontapottiin ilmoitettu enemmän pelioikeuksia kun oli tarkoitus luovuttaa.  Eräät henkilöt joilla oli enemmän pelioikeuksia ilmoittivat kaikki omistamansa pelioikeudet pottiin, sitä mielessä että arvon osuessa kohdalleen ilmoittaja luovuttaa kuitenkin vaan osan niistä. Tällä tavalla saatiin suurempi todennäköisyys sille että arpaonni osuu omaan pelioikeuteen.   Tämä ei ole mielestäni moraalisesti oikein , eteenkin jos luovuttaja on luottamushenkilö ja toimii yhtiön hyväksi. Hyväksyttävää ei ole myöskään sitä että henkilöitä joilla on arvonnassa omia intressejä osallistuvat itse arvontaan. Mikäli tulevaisuudessa tulee samankaltaisia tilanteita, tulee hallituksen  huolehtia siitä että arpomistapa on puoleton ja ettei  oman intressin omaavia henkilöitä osallistuvat itse arvontaan.

Kahden viime vuoden yhtiökokouksessa on äänestetty sekä yhtiöjärjestyksestä että osakkeiden lunastuksesta sekä hoitovastikkeen suuruudesta. Yhtiökokous on muuttanut hallituksen esityksiä ja käyttänyt valtaansa.  Tämän vuoden hoitovastikkeen esitys oli samansuuntainen kuin osakkeiden lunastus esitys.  Eikö yhtiökokous ollut jo kerran näyttänyt mitä mieltä osakkaat ovat?  Hallituksen tehtävänä on yhtiön hallinnon ja talouden hoitaminen ja valvominen osakkaiden toivomusten mukaisesti. Liian nopea tulojen alentaminen romuttaa talouden. Esitykset eivät ole olleet linjassa näiden periaatteiden kanssa.

Olemme tilanteessa, missä golfosakkeiden hinnat ovat romahtaneet. Golfosakkeita vaihdetaan/ostetaan yhä harvemmin. Nyt pelataan eri kentillä joko maksamalla green feetä tai sitten ostetaan kentälle vuokrapelioikeus. Ajatus siitä, että yhtiö ostaa omia osakkeita markkinoilta ja tällä tavalla vaikutetaan osakkeiden arvoon on taakse jäänyttä elämää.   Kentät taistelevat vuokrapelaajista ja niiden tuomasta rahasta. Olemme kilpailutilanteessa. Sea Golf Rönnäs kilpailee lähinnä lähikenttien kanssa. Voimme olla hiukan kalliimpia kuin lähikentät, koska meillä on paremmat puitteet (27 väylää) ja usein myös pitempi pelikausi. Tällä hetkellä olemme n. 100€ kalliimpia.  Emme voi lähteä nostamaan pelimaksuja rajusti, koska silloin kilpailukyky heikkenee. Toisena vaihtoehtona on jäädä suljetuksi kentäksi huomattavasti kalliimmalla vastikkeella. Tätäkö haluamme?

Kesän jäsenlehdessä on kirjoitus golfkenttäyhtiön muuttuvasta toimintaympäristöstä. Mielipiteet ovat sinänsä kiitettäviä, mutta mahdottomia toteuttaa tällä hetkellä. Totean vaan, että jokainen kenttä toimii omilla vahvuuksillaan. Näin toimii myös Rönnäs. Jollekulle toimii tiiviimpi yhteistyö etenkin, jos kentät ovat lähellä toisiaan, toiselle taas ei. Kaikki riippuu kentän toimintatavasta ja -paikasta. Toimintaympäristö toki on muuttumassa ja uusia toimintamuotoja rahoituksen suhteen etsitään, mutta siihen menee aikaa. Kaikki ei tapahdu hetkessä eikä missään nimessä ennenaikaisesti. Ei voi kiivetä puuhun takapuoli edellä ja kun se on tehty, niin ruvetaan miettimään miten tullaan alas. Näin tehtiin osakkeiden lunastustapauksessa. Tuloista luovuttiin, mutta uusia ei ollut näköpiirissä. Ainoa vaihtoehto oli pelimaksujen nostaminen, mutta se olisi heikentänyt Rönnäsin asemaa verrattuna lähikenttiin. Hallituksen on huolehdittava yhtiön taloudesta ja toimintakyvystä. Ensin täytyy saada lisätuloja joko vuokrapelioikeuksien lisäämisen tai muiden tulojen lisäämisen kautta. Tässä asiassa jokainen Sea Golfilainen voi kantaa kortensa kekoon tuomalla uusia maksavia pelaajia Rönnäsiin. Palvelun hinnoittelu voi myös muuttua. Tulevaisuudessa golffari ehkä maksaa jokaisesta palvelusta, jonka kenttä tuottaa.  Vanhoja tulolähteitä voidaan vähentää sen jälkeen, kun vastaavasti yhtä suuria tuloja on muualta saatu. Golfyhtiön tilasta on pidettävä huolta, eikä tehdä toiminnasta yhtä kitumista. Siitä ei hyödy kukaan.

Hallituksen tärkein tehtävänä pelaavan osakkaan kannalta on pitää kenttä mahdollisimman hyvässä kunnossa samalla kun vastikkeet ja pelimaksut ovat hyväksyttävällä tasolla. Tähän asetelmaan ei sovi pienennetty tulovirta.

Vuoden golfkausi on jo pitkällä. Puistokenttä avattiin  26.maaliskuuta. Merikenttä avattiin pian sen jälkeen.  Toivon hyvää golfkesää Rönnäsissä kaikille golffareille.

 

Bror-Erik Mattsson
Puheenjohtaja Oy Sea Golf Ab

 

 

 

 

 

 

 

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Blogi