Kentänhoidon toiveita: pallon nostaminen kupista, jälkien paikkaamista…

1Pelikauden kääntyessä kohti syksyä haluamme muistuttaa pelaajia muutamasta olennaisesta pelaajan vastuulla olevasta kentänhoidon asiasta.

Alastulojälkien paikkaaminen viheriöillä
Tämä on pelaajalle kunniatehtävä. Viheriölle laskeutuneesta pallosta jää lähes aina alastulojälki, joka tulee korjata viheriöhaarukalla sisäänpäin kiertäen/ työntäen. Ei koskaa nostaen viheriön pintaa. Viheriöt ovat erityisen herkkiä kasvitaudeille ja kulumiselle syksyllä kasvun hiipuessa ja kosteuden lisääntyessä.

Lyöntijäljet väylällä
Lyönnin yhteydessä irtoava turve lähtee lähes aina kasvamaan uudelleen, mikäli siinä on vähänkin juurta mukana. Lyöntijäljet tulee paikata sekä kentän kunnon takia että takana tulevaa pelaajaa ajatellen. Ammattipelaajat eivät tv-kuvissa jälkiä juurikaan paikkaile, mutta heillä on aina caddiet mukana, jotka tekevät kentänhoitoon liittyvät toimet. Normaali klubipelaajalla caddietä ei tavallisesti ole, jolloin paikkaamistehtävä jää pelaajalle itselleen.

Hiekkaesteet
Hiekkaesteet ajetaan kesäkaudella 3 kertaa viikossa. Pelaajan tulee haravoida este aina, kun esteessä on käyty lyömässä. Haravointi tulee suorittaa kunnolla. Pelkkä haravan vetäminen perässä ei peitä kenkänjälkiä tai lyöntijälkeä.

 

Roskat kentällä
Kuvan mukaiset tupakan tumpit ja muut roskat kerättiin siirtymältä kohti 15. väylän tiipaikkaa. Tumppien tai muiden roskien paikka ei ole kentällä. Meri-kentällä on yhteensä 20 roskista, joten tästäkään asian ei pitäisi jäädä kiinni.

 

Lopuksi vielä ohje pallon nostamiseen reiästä. Uusien sääntöjen mukanaan tuoma muutos lipputangon käyttämisestä putattaessa aiheuttaa reiän reunojen kulumista aiempaa nopeammin.

 

Pallon nostaminen reiästä

 

Rönnäsissä ja useissa naapurikentissä on havaittu, että reiän reunojen kuluminen ja jopa vaurioituminen ovat lisääntyneet. Syynä on uusien golfsääntöjen tuoma mahdollisuus putata lipun ollessa paikallaan. Vaurioitumiseen on kolme syytä: tempaistaan tangolla pallo – joskus kaksikin – ylös kupista, kaivetaan se käsin tai otetaan putterin kärjellä. Ja vaikka jotkut tekevätkin nämä siten, ettei reikä vahingoitu, otetaan Rönnäsissä käyttöön – monen muun kentän tapaan – vahvana suosituksena ja ohjeistuksena:

  • lipputangon avulla ei saa nostaa palloa ja ei missään olosuhteissa kahta palloa
  • kädellä kaivaminen reiän ja tangon välistä vain silloin, kun pallo nojaa tankoon reiän yläpinnassa – jolloin se sääntöjenkin mukaan on jo reiässä
  • pallon nostaminen putterilla kupin pohjasta vain, jos varren päässä on imukuppi tai putterin POHJASSA on pallon nostamiseen tarkoitettu kolo

 

Ota siis mieluiten pallo reiästä, kuten ”vanhojen sääntöjen” aikaan eli kädellä, kun lippu on poistettu.

 

Tällä ohjeistuksella pyritään ainoastaan huolehtimaan yhteisestä edustamme: kentän kunnosta.

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kentänhoito