Kapteenin sääntökertaus 6.7.2023

Kapteenin sääntökertaus

 

Sääntökysymys päivässä pitää mielen virkeänä ja ”ammattitaidon” korkeana. Tässä viime päivien kysymyksiin vastauksia.

 

1 Kentän sadevesijärjestelmän kunnostus

 

Muutamalla väylällä on kaivantoja keskellä väylää. Kyseessä on säännön 16 mukainen Epänormaali kenttäolosuhde. Jos pallo jää kaivantoon, maakasaan tai sen alla olevalle muoville, pelaaja saa vapautuksen täydellisesti vapauttavaan paikkaan.

 

 

 

2 Kiinteä haitta

 

Puisto-kentän väylillä 5 ja 8 on sähköpylväitä. Jos pallo osuu lyödessä tolppaan, haruksiin tai sähköjohtoon, ON LYÖNTI UUSITTAVA ilman rangaistusta.

Jos pallo jää muuten tolpan viereen niin, että se häiritsee lyöntiasennon ottamista (stanssi) tai mailan heilahdusrataa (swingi) saa paikasta vapautuksen lähimpään vapauttavaan paikkaan. Jos sähkötolppa on lyöntilinjalla, mutta ei häiritse swingiä, EI VAPAUTUSTA SAA.

 

3 Estealueelta lyöminen

 

Jos pallo on estealueella, mutta lyötävissä, saa mahdollisesti lyöntilinjalla olevan merkkipaalun nostaa – vaikka sadan metrin päästä eli poikkeaa edellisestä (2) oleellisesti.

Muistathan, ettei lyöntiin vaikuttavia fyysisiä olosuhteita saa millään tavoin muuttaa (esim. harjoitusswingillä tai painamalla mailalla maata pallon takana).

Sen sijaan irrallisen luonnonhaitan (lehdet, oksat, kepit) saa poistaa myös estealueelle, mutta jos pallo liikkuu, siitä seuraa yhden lyönnin rangaistus ja pallo on asetettava takaisin paikalleen.

 

4 Lipun siirto

 

Jos voimakas tuuli heiluttaa lippua ja häiritsee lyöntiä, pelaaja voi:

  1. nostaa tai pyytää nostamaan lipun ennen lyöntiä
  2. lyödä lipun ollessa reiässä ja jos pelaaja tai toinen pelaaja nostaa lipun ennen pallon osumista reikään, saa lipun nostanut kahden lyönnin rangaistuksen – paitsi jos on kohtuullista olettaa, että pallo se osu tankoon.
  3. pyytää kanssapelaajaa huoltamaan lippua, mutta huoltajan on nostettava lippu ennen pallon osumista reikään. Ellei huoltaja tätä tee, saa huoltaja kahden lyönnin rangaistuksen ja lyönti on uusittava

Huomioithan lisäksi, että:

  1. palloa ei saa nostaa reiästä kiskaisemalla lipputankoa ylöspäin
  2. palloa ei saa nostaa putterin kärjellä
  3. pallon voi nostaa esimerkiksi putterin päähän asennetun imukupin tai lukitsimen avulla
  4. pallon putoamisjäljet viheriöllä on korjattava. Koskee erityisesti peliryhmän jälkiä, mutta hyvään golfkäyttäytymiseen kuuluu myös kaikkein muiden havaittujen jälkien korjaaminen.

Edellä olevan huomioimatta jättäminen ei aiheuta suoraan rangaistuslyöntejä, mutta kilpailun tuomari voi huomauttaa asiasta ja vakavissa tapauksissa antaa varoituksen ja myöhemmin rangaistuksen.

 

Kansainvälistä golfia seuranneet muistavat, kuin Sergio Garcia poistetiin kentältä 2019 tämän vahingoittaessa TAHALLAAN viitta eri viheriötä.

 

5 Varapallon lyöminen ja pelaaminen

 

Pelaaja voi lyödä varapallon, jos

  1. ei nähdä, menikö pallo ulos (OB)
  2. jos ei olla varmoja, menikö pallo esteeseen tai estealueen viereen

Jos palloa ei löydy kohdan a) mukaan, varapallosta tulee pelipallo. Ja tultaessa tilanteen b) mukaiselle pallon oletetulle putoamispaikalle, eikä palloa löydy, arvioidaan, onko pallo voinut hävitä muualle kuin esteeseen. Jos vastaus on EI, jatketaan estealueen säännöin- Jos vastaus on KYLLÄ, varapallosta tulee pelipallo.

 

Mutta, jos pelataan pitkän vesiesteen väylällä (Meri 11) ja pelaajan pallo ylittää estealueen rajan vaikka 100 metriä ennen pallon oletettua putoamispaikkaa, pelaaja EI SAA lyödä ns. vesiestevarapalloa säästääkseen askeliaan tai nopeuttaakseen peliä, sillä,  kun et/ette nähneet, että pallosi putosi varmasti veteen ja saattoi siis mennä ylikin. Kun palloa sitten etsitään ja jos sitä ei löydy, on pohdittava, olisiko se voinut hävitä muualle kuin estealueelle. Jos ollaan varmoja, että ei, voit vasta nyt lähteä lyömään uutta palloa estealuesäännöin.

 

Tässähän on se pointti, että jos lyöt ”vesiestevarapallon” lipun viereen ja kun alkuperäinen löytyy vedestä tai sitä ei löydy, mutta todetaan sen menneen veteen, on asia pelaajan kannalta sinänsä periaatteessa OK. Mutta, jospa lyötkin varapallosi uudestaan veteen tai muuten huonoon paikkaan ja vasta tämän jälkeen aletaan etsiä ensimmäistä palloa ja se löytyykin esteestä estealueen päästä, mutta on hyvin pelattavissa, niin kummalla pallolla peli jatkuu? Estealueeltahan saa lyödä. Tämmöistä valintatilannetta ei saa tulla, siksi vesiestevarapalloa ei saa lyödä.

 

Muistatahan, että huononkaan lyönnin jälkeen ei saa lyödä terapiapalloa varapallon nimissä – jos pallo näkyy tai ollaan varmoja, että se löytyy. Jos kuitenkin lyöt varapallon, johon sinulla ei ole oikeuta, siitä tulee pelipallo. Harkitse siis!

 

5 Ja vielä kertaus Kapteenin kesäkatsaus 2

 

Bunkkeriharavat on jätetty edelleen sikin sokin – vain neljännes-kolmannes oikein! Ja nyt pelikaveri kärsi selvästi ja olisi saattanut säästää yhden lyönnin. Siis varsi poikittain lyöntisuuntaan ja harava kokonaan bunkkeriin ja bunkkeri haravoitu siten kuin itse toivoisit sen olevan, jos lyöt bunkkeriin.

 

Nämä tällä kertaa ja kun tulee muutama uusi, niin kuittaan ne kaikki.

 

Rami Holopainen

kapteeni, seuratuomari

044 540 3232

rami@holarion.fi

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kapteenin teemat