Kapteenin palsta – Huomioi muut pelaajat

 

Golfetikettiin kuuluu, että jokaiselle pelaajalle sallitaan keskittymis- ja lyöntirauha. Muutama pelaaja on tuonut esiin, että tämä tuppaa joskus unohtumaan. Pääosin on varmaan kyse tahattomasta pölinästä ja spontaaneista reaktioista. On kuitenkin muistettava, että kun swingi on usein yksilöllinen, niin myös keskittymisrutiinit voivat olla kovinkin erilaisia. Ja, nyt ei siis nipoteta, vaan kerrataan pohdittavaksi muutamia Rönnäsin luontaisia ”tuplapaikkoja”, jossa ollaan yhtä aikaa pelaamassa.

 

Vaikka yleisesti suositellaan, että ykkösteellä tulee olla kymmenen minuuttia ennen tiiausaikaa, ei se tarkoita, että mennään seuraamaan edellisen ryhmän avauksia muutaman metrin tuntumaan. Oikea paikka meillä on esimerkiksi infotaulun vieressä, jossa voidaan tarvittaessa esittäytyä, tarkistaa slope, vaihtaa tuloskortteja ja kuulumiasikin – huomioiden kuitenkin keskustelun volyymitaso.

 

Ykkösteellä on myös toinen huomioitava seikka; viitosväylän avaajat, joilla on etuoikeus. Tilanne voidaan hoitaa myös niin, että jos molemmilla paikoillaan on lyöjä valmiina, niin viitosella avataan ja ykkösellä keskitytään. Sitten ykkösen lyöjä voi avata ja viitosella seuraava tiiaaja keskittyy. Ja näin homma jatkuu vetoketjusäännöllä.

 

Meillä on muutama tiiauspaikka/greeni -yhdistelmä, kuten esimerkiksi 2-3, 3-4, 10-18, 11-13, 12-13  ja 14-17, joissa toiset avaavat ja toiset puttaavat. Otetaan näistä 10-18. Vaikka väylällä 18 onkin etuoikeus, on korrektia odottaa, jos kympillä on jollain vaikka birkkuputti menossa. Ja myös toisinpäin; jos se birdie uppoaakin – tai ei uppoa – niin riemunkiljahdus tai äänekäs sadattelu ei varmaan siivitä naapuriväylän pelaajaa upeaan avaukseen, jos reaktion kohdalla sattuu olemaan juuri bäckswingi alkamassa.

 

Kysyin aiheesta muutaman pelaajan mielipidettä ja useampaa ei samanaikainen pelaaminen juurikaan häirinnyt, mutta esimerkiksi turhan kovaääninen keskustelu, naurunpyrskähdykset tai äkkinäinen huuto: ”hei, mitä sä teitkään edellisväylällä”, harmittavat eniten.

 

Myös oman ryhmän sisällä on muistettava kunnioittaa muiden pelisuorituksia, mikä alkaa siitä, että kaikki katsovat kaikkien lyönnit. Kahdeksan silmää näkee paremmin kuin kaksi tai neljä. Joillain pelaajilla on tiettyjä rutiineja ja maneereja esimerkiksi avauspaikalla tai viheriöllä sijoittumisen suhteen. Kunnioita niitä, mutta toisaalta voit ihan hyvin sanoa vaikka jo ykkösteellä, että älkää seisoko ihan takana, älkää avatko limpparipulloa tai eväskääröä backswingini aikana. Omalta kohdaltani tiedän, että seison joskus liian lähellä avaajaa (alle kaksi mailanmittaa). Siitä on sanottukin – ja saa sanoa. Itseäni puolestaan häiritsee, jos olen valmiina puttaamaan ja kauempaa putannut säntää merkitsemään palloaan, joka ei missään tapauksessa olisi häirinnyt puttiani.

 

Toivottavasti sait kopin ajatuksistani, joiden tarkoitus ei ole siis nipottaa vaan antaa lyönti- ja pelirauha sitä haluavalle – varsinkin kilpailuissa. En vois uskoa, että pieni skarppaus vie yhtään viehätystä kierroksen focuksesta: ulkoilu, hauskanpito, pelaaminen ja kilpaileminen.

 

Lainaan vielä tähän loppuun Golfin sääntökirjan kohtaa Luku I – Golfkäytös, jonka kappaleessa Huomaavaisuus on kaikki edellä oleva kiteytetty yhteen lauseeseen: ”Pelaajien on osoitettava huomaavaisuutta toisia pelaajia kohtaan, etteivät aiheuta häiriötä heidän pelilleen liikkumalla, puhumalla tai tarpeettomasti metelöimällä”

 

Itse kukin voi miettiä, mitä sitten on tarpeellinen metelöiminen. Sovittakoon, että jos pelaaja tekee holarin (HIO) ja hihkaisee siitä spontaanisti, ei kukaan katso pahansuovasti vaan kaikki yhtyvät riemuun!

 

Rami Holopainen

kapteeni

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kapteenin teemat