Kapteenin kynästä – Sääntötilanteita Rönnäsissä

Sääntötilanteita Rönnäsissä

 

Olen saanut pelikauden aikana lukemattomia kyselyjä erilaisista pelitilanteisista, joissa peliryhmä on pohtinut ja ratkonut erilaisia sääntötilanteita. Kiitos niistä, ne kehittävät ja toivottavasti vastaukseni kehittävät meidän kaikkien sääntötuntemusta! Olen laittanut seuraaviin tapauksiin kuvitteellisia pelaajanimiä pelaajien A, B ja C sijasta. Näin on mielestäni helpompi ”lukea” tilanne. Jos nimet tuntuvat tutuilta, niin juuri näillä henkilöillä ei ollut mitään osuutta tilanteeseen! T=tuomio.

 

Tapaus Greenihaarukka

Rane on ahkera pallonjälkien korjaaja ja oli taas korjannut 3-4 edellisryhmän jälkeensä jättämää vauriota ja tui sitten merkkaamaan omaa palloaan ja laittoi greenihaarukan taskuunsa, mutta sepäs putosikin oman pallon päälle, mikä liikahti pari senttiä.

T: Puhdas vahinko siis, mutta rankkari Ranelle (18-2ii) ja pallo on siirrettävä alkuperäiseen paikkaansa.

Tapaus Merkkaamaton pallo

Antti, Arto, Arvi ja Väinö pelaavat tiukkaa neljän äijän keskeistä lyöntipeliä ja siinä ohessa raastavaa euron skiniä. Tullaan väylälle 14, jossa kolme ensin mainittua avaavat greenille, mutta Väiski jää pari metriä viheriön eteen. Väinö menee pallolleen, mutta kun Arto on aivan lipun takana, sanoo hän; ”odota, merkkaan palloni”. (Sääntö 22-1b: pelaaja voi vaatia minkä tahansa pallon nostamista, minkä arvioi hyödyntävän toista pelaajaa). Väinö kuitenkin sanoo, ettei haittaa ja chippaa pallon kuppiin; birdie ja kiinnitys skinieurohin. Mutta, entäpä jos pallo olisi mennyt lipun ohi ja osunut Arton palloon?

T: Ei väliä, osuiko vai ei ja Väinö suljetaan kisasta. No, tässä kaverien keskeisessä kisassa voisi tilanteen tuomita niin, että Väinölle ei kirjata tulosta ja muut pelaajat ratkovat reiän kohtalon ja jos menee jakoon, niin Väinö on seuraavalla reiällä taas mukana. Mutta, kilpailussa Väinö siis suihkuun. Säännöstä 22 ei asiaan ratkaisua löydy, mutta 400-sivuisesta Rules and Decisions -koosteesta (”dekkari”) kylläkin, jossa viitataan sääntöön 3-4 Kieltäytyminen sääntöjen noudattamisesta.

3-4/1 Competitor Not Given Opportunity to Lift Ball Assisting Fellow-Competitor

Q.In stroke play, A’s ball lies near the hole in a position to assist B, whose ball lies off the putting green. A states his intention to lift his ball under Rule 22-1. B mistakenly believes that A does not have the right to lift his ball and plays before A has an opportunity to lift his ball. What is the ruling?

A.B is disqualified under Rule 3-4 as he intentionally denied A’s right to lift his ball. It is irrelevant that B did so in ignorance of the Rules.

Tapaus Väärän pallon pelaaminen

Eino ja Paavo pelasivat väylää 18 ja molempien avaus meni ”slaissipuolelle” eli kohti kympin teeboxia, niin ettei putoamista nähty, mutta ei myöskään kuultu. Tuttu paikka useimmille? Paavo löytää pallonsa ja lyö sen viheriön eteen. Einon palloa ei löydy viidessä minuutissa ja kun kyseessä oli lyöntipeli, Eino lähtee lyömään uuden pallon ja jatkaa sitä sitten kohti viheriötä. Kun tullaan palloille, huomataankin, että Paavo olikin lyönyt Einon palloa! Miten jatketaan?

T: Eino-parka joutuu jatkamaan kakkospallolla ja ”syyllinen” Paavo saa kahden lyönnin rangaistuksen väärällä pallolla pelaamisesta (15-3), mutta saa siltiviisi minuuttia aikaa etsiä omaa palloaan (koska sen etsiminen alkaa vasta tästä tilanteesta). Mikäli sitä ei löydy, on myös Paavon mentävä lyömään uusi avaus, joka on siis viides lyönti. Tässä korostuu pelaajan vastuu eli Einon olisi siis pitänyt käydä katsomassa, oliko Paavon lyömä pallo varmasti Paavon, mutta kukapa näin olisi tehnyt?

Tapaus Väärällä vuorolla puttaaminen

Sini ja Saana olivat väylän 17 viheriöllä, kumpikin yli kymmenen metrin päässä lipusta. Pelikaveritkaan eivät huomanneet, että molemmat puttasivat yhtä aikaa ja kävi pahin mahdollinen; pallot osuivat lipun vieressä toisiinsa. Miten jatketaan?

T: Se pelaajista, kumpi oli lähempänä lippua saa kahden lyönnin rangaistuksen (16-1f). Pallot asetetaan alkuperäisille paikoilleen ja lyönnit uusitaan (19-5b). Mikäli ei pystytä osoittamaan, kumpi oli lyöntivuorossa, ei rangaistusta tule ja molemmat uusivat lyöntinsä mahdollisimman läheltä paikkaa, josta puttasivat kolaritilanteessa. Ja nyt sitten valinnan mukaan vuoron perään.

Tapaus Harjoittelu kierroksen aikana

Taavi ja Sakari pelasivat RST-kisaa väylällä 9. Taavin avaus epäonnistui täysin ja pallo vieri noin 40-50 metrin päähän asfalttitielle. Taavia harmitti, kun peli oli siihen saakka kuosissa ja sanoikin Sakarille, että: ”odota, lyön varapallon”. Tämähän tunnetaan kaikkialla ns. terapiapallona. Ysin jälkeen Taavi löi pikaisesti vielä pari rangelle jäänyttä palloa ja peli jatkui kympille. Montako rankkaria?

T: Taaville kaksi lisälyöntiä reiälle yhdeksän (7-2) tuosta aiheettomasta varapallosta, mutta ei rangella lyödyistä (7-2b), koska hänen ei voitu katsoa viivyttäneen tarpeettomasti peliä (6-7).

Tapaus Irtolehdet

Nipa löi väylällä 3 oikealle väylän ja ”saaren” väliseen karheikkoon, jossa oli sata koivunlehteä neliömetriä kohden. Nipa nosteli niitä rautavitosen lavalla pallon takaa, mutta hipaisi lehtiä huidellessaan myös palloaan, mikä liikahti pari senttiä. Miten jatketaan?

T: Nipalle yhden lyönnin rangaistus (18-2a:i) ja pallo on asetettava takaisin paikalleen ennen lyöntiä. Huom. Tätä liikuttamista ei siis voida tulkita lyönniksi! Mikäli Nipa olisi pelannut pallon reikään paikasta, johon pallo liikkui, olisi hänelle pitänyt antaa yhden rankkarin sijasta kahden lyönnin ylienen rangaistus säännön rikkomisesta.

Mikäli joku tilanne jäi purkamatta, otapa yhteyttä!

Rami Holopainen

kapteeni, seuratuomari

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kapteenin teemat