Kapteenin kesäkuun kommentit

Viestintäkouluttajani sanoi, että kiitä aina ensin. Niinpä voinkin kyllä vilpittömästi todeta, että viheriöidemme kunto ja niistä huolehtiminen ovat hyvässä tasapainossa, sillä ihan etsimällä saa etsiä korjaamattomia pallon putoamisjälkiä. Hyvä näin! Eikä divottienkaan korjaamisen kohdalla ole isompaa moittimista.

Bunkkerit ovatkin sitten eri asia, mutta haravointihan onkin vapaaehtoista. Sen verran toivoisin pelaajilta kuitenkin perässä tulevien huomioimista, että jos haet hyvää lyöntiasentoa ja kaivat jaloillesi tukevan kuopan, niin tasoita ainakin nämä poterot lyönnin jälkeen vaikka kengilläsi ”sinnepäin”. Tämän ohjeen/pyynnön tarkoitus on, että esim. väylä kolmosen oikea bunkkeri on niin matala, että vierivä pallo saattaa mennä bunkkerin läpi, mikä on monelle mieluisampi vaihtoehto.

Kiitos myös erittäin useista sääntökysymyksistä, jotka ovat pääsääntöisesti tehty jälkeenpäin: ”toimittiinko oikein?”. Monessa tapauksessa on ollut kyse kahden pelaajan erilaisesta tulkinnasta ja tällaisen kysymyksen jälkeen on vain yksi tulkinta – se sääntöjenmukainen.

Sitten se petrattava asia: Rönnäsin etiketti edellyttää, ettei viheriön ja esteen välistä vedetä kärryjä (useimmin 1, 13 ja 18) – ja ei tietenkään missään olosuhteissa ajeta siitä golfautolla, joiden käyttäjille voisi kyllä esittää toiveena: aja ja pidä autoa mahdollisimman pitkään asfaltti- ja sepeliteillä: älä siis aja tien ja teeboxin välimaastoon säästääksesi 2-3 kävelyaskelta. Ja muistathan, että golfautolla pidettävä etäisyys viheriöstä ja esteistä on 15 m, paitsi tietysti poluilla ja teillä. Eli autolla ei tämän mukaan saa eikä voi kiertää esim. viheriöitä 2, 5, 11, 12, muista puhumattakaan. Mikäli koet tämän etikettisäännön epäoikeudenmukaiseksi, voit toki lähettää kenttätoimikunnan käsittelyyn oman ehdotuksesi ohjeistuksesta.

Etiketin mukaan toimimisessa on vain kaksi ryhmää; omat pelaajat ja vieraspelaajat. Kun omat pelaajat pelaavat yli 90 % kaikista kierroksista, tulisi kotikentän, paikallissääntöjen ja etiketin mukaisen pelaamisen olla itsestäänselvyys. Mikäli näin ei käytännössä ole, niin opastakaamme toinen toisiamme. Sen sijaan, jos vieraspelaaja rikkoo em. etikettisääntöä, toivon ”ymmärrystä”, sillä heidän kotikentillään saattaa olla toisenlainen ohjeistus. Mikäli tällaisia rikkeitä ilmenee, toivon, että niistä ilmoitetaan ensisijaisesti toimistoon tai valvojalle, jos sellainen on ko. hetkellä kentällä. Kadulta tai viereiseltä väylältä annettavaa ohjeistusta pyydän välttämään. Toki, jos vieraspelaaja pelaa omassa ryhmässäsi, voit asiasta hänelle ystävällisesti mainita – tai jopa ennen kierrosta todeta, että meillä on tällainen käytäntö voimassa.

Ja vielä; osaathan ainakin keskeisimmiltä osilta uudet golfsäännöt, jotka tuntemalla voit säästää kierroksen aikana lyönnin pari – ja kilpailuissahan tämä voi olla hyvinkin ratkaisevaa. Jopa mestaruuksia ratkotaan yhden lyönnin eroilla. Siis; miten jatkat, jos 1) pallosi makaa ykkösen punaisen estealueen (vesieste) tukilankkua vasten, 2) jos pallosi on painunut maahan viitosen etubunkkerin ja viheriön väliseen seinämään, 3) pallosi löytyy kuutosen oikealla puolella (WC:n kohdalla) sijaitsevan kallion keskellä olevasta kuopasta, jossa on vettä, 4) pallosi makaa väylän 12 puusillalla, 5) pallosi löytyy väylän 15 oikeanpuoleisen väyläbunkkerin portaiden alta, 6) pallosi makaa väylän 18 oikealla puolella olevan saarekkeen levittämättömässä hakekasassa? Jos nämä ovat ”pala kakkua”, niin nou hätä, mutta jos epäselvää, kysy toimistolta, koska on seuraava sääntökoulutusilta.

 

Rami Holopainen

kapteeni

 

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kapteenin teemat