Kapteenin teemat, teema 18/18; Vielä on kesää jäljellä

Sääntöillan antia

Merisalissa pidetty sääntöilta keräsi vain parisenkymmentä kiinnostunutta kuulijaa. ”Vain” siksi, että Golfliiton erotuomarikouluttaja, itsekin liittotuomari, Timo Huvinen korosti sääntöosaamisen keskeisintä hyötyä: pelaaja saattaa säästää 1-2 lyöntiä hallitsemalla säännöt!

Tässä kiteytettynä muutama, joista nuo Totta vai tarua -kohdat oikeine ratkaisuineen yllättivät varmaan muutkin kuin minut. Myönnän olleeni väärässä muun muassa lipputangon käsittelyssä.

Hiekkaa kentällä

Jos kentällä on voimassa siirtosääntö ja pallo makaa hiekalla, ei pelaaja saa palloa nostaessaan tasoittaa pallon sijaintipaikkaa (sääntö 13-2). Sen sijaan hän saa asettaa pallon korkeammalla kohdalla olevan hiekkasärmän päälle, mutta EI SAA RAKENTAA kekoa. Pallon asettaminen ilmastusholkin päällekin on sallittua, mutta holkkia ei saa asettaa siirtosäännön alaiselle alueelle, eikä palloa saa painaa holkkiin. Käytännössähän pallo tuskin pysyy holkin päällä ja jos se siitä putoaa, peli jatkuu pallon sijaintipaikalta.

Kikkailu vapaan dropin saamiseksi

Jos pelaajan pallo on paikassa, jossa hänen ainoa mahdollisuutensa on lyödä taaksepäin ja jos backswingiä haittaa tällöin kiinteä haittaa, saa pelaaja vapautua siitä rangaistuksetta. Ja jos pelaaja tällöin voikin pelata eteenpäin, on se sallittua. Sen sijaan pelaaja EI VOI vapautua kiinteästä haitasta tai tilapäisestä vedestä kätisyyttä vaihtamalla. Timon ohje oli selkeä: Tilanne katsotaan niin, että miten pelaaja pelaisi, jos kiinteää haittaa tai tilapäistä vettä ei olisi ja jos tällöin on aineksia sääntöjenmukaiseen vapautukseen, niin silloin voidaan toimia näin.

Merkki puttilinjalla

Jos pelaaja, joka arvelee merkin haittaavan toisen pelaajan puttausta, kysyy esimerkiksi: kummalle puolelle siirrän, niin tätä ei katsota säännön 8 mukaiseksi neuvon antamiseksi.

Lipputankoon tukeminen

Jos pelaaja on tullut lähestymislyönnillään aivan lipun viereen ja joku toinen pelaaja toivoo lipun huoltamista, voi pelaaja napauttaa pallon sisään asettamalla tangon nojaamaan olkapäätään vasten tai pitämällä lipputankoa kädessään niin, että tangon alapää koskee maahan, ei tätä katsota säännön 14-3 mukaiseksi tuen ottamiseksi.

Pallon puhdistaminen viheriön pintaan

Totta vai tarua -sarjassa syvimmälle uppoutunut asia on pallon putsaaminen viheriön pintaan. Se EI OLE rangaistava teko, mutta on golfetiketin vastainen eli puhdistetaan pallo edelleenkin viheriön ulkopuolella olevaan maan pintaan tai pyyhkeeseen.

Kadonnut pallo/varapallo

Jos pallo on kadonnut, eikä sitä löydy viiden minuutin etsimisen aikana, on pelaajalla oikeus yhden lyönnin rangaistuksella lyödä uusi palloa mahdollisimman läheltä paikkaa, josta kadonnut pallo lyötiin. Jos pelaaja arvelee jo heti lyötyään, että pallo ei kenties löydy, voi hän lyödä varapallon (27-2) ilmoittamalla siitä merkitsijälleen. Mikäli pallon etsiminen on kuitenkin aloitettu, EI pelaajalla ole enää oikeutta varapallon lyömiseen.

Rönnäsin puusillat

Väylillä 11-14 on muutama kaunis puusilta, jotka väylillä 11/14 ja 12 ovat vesiesteessä. Mutta, väylän 11/13 silta on maapenkereen osalta vesiesteen ulkopuolella. Mikäli pallo makaa vesiesteessä olevan sillan kannella, saa maila tähdätessä kuitenkin koskettaa sillan puuosaa.

Rönnäsin kiviaidat

Rakennetut kiviaidat väylillä 5 ja 18 ovat kentän oleellisia osia, ei siis kiinteitä haittoja. Väylän 18 osallahan pallon ollessa kivimuurin vieressä, makaa se myös pääsääntöisesti hiekkatiellä, josta voi vapautua säännön 24-2 mukaisesti paikallisäännöissä mainitun huomautuksen mukaisesti.

Uusia tilanteita

Mikäli peliryhmällesi osuu pulmallisia tilanteita – etenkin Rönnäsissä – laita kysymys. Jos en osaa vastata, kysyn Timolta ja vaan sitten kaikille, kaikkien tiedoksi ja hyödyksi.

Rami Holopainen

kapteeni

 


Jo seitsemän kuukautta kestänyt kausi jatkunee vielä ainakin parisen kuukautta, kenties jopa ensi vuoden puolelle, kuten parina lähivuonna onkin käynyt. Pelit siis jatkuvat, vaikka pikku hiljaa siirrytäänkin pitkiin housuihin ja villapaitaan. Rönnäsissä pelataan vielä useita scrambleja, jotka ovat aina mukavan leppoisia tapahtumia, vaikka tai juuri siksi, kisojen tulostaso on varsin korkea. On pelattava yleensä vähintään kymmenen alle. Mukava nähdä, että kauden aikana aika moni vaihtaa ”tutun” pelikaverin – yleensä asuinkumppanin – johonkin toiseen. Tämähän on osa golfia ja sen sosiaalista puolta.

Vedän kapteenin näkökulmasta kauden yhteen päättäjäisissä ja lokakuussa ilmestyvässä jäsenlehdessä. Tässäkin asiassa on se toinen puoli. otan mielelläni itsekin vastaan palautetta omasta toiminnastani, kapteenin palstasta ja erotuomaroinnista. Ihan samoin toivon jäsenistön auttavan myös toimikuntien vetäjiä ja myös seuran toimistoa heidän vaativassa työssään. On aina parempi avata suu etukäteen, kuin narista jälkikäteen, että ”minä olisin kyllä tehnyt tuon eri tavalla”.

Tämä on siis tällä erää viimeisin kapteenin 18:sta teemasta. Mikäli aihetta, niin jatkan blogipalstalla, jonne haastan myös muut seuralaiset kirjoitustalkoisiin. Aihehan voi olla melkein mikä tahansa, kunhan se ohuella siteellä liittyy golfiin, seuratoimintaan tai hienoon ympäristöömme. Juttu voi siis alkaa vaikka niin, että ”kun lähdin pelikierroksen jälkeen narraamaan ahvenia…” tai ”kun löin Puiston kakkosen lähestymislyönnin pitkäksi, löysin pallon keskeltä suppilovahverorypästä…”.

title_115686

Hyvää loppukautta!

Rami Holopainen

kapteeni

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kapteenin teemat, Klubitoimikunta