Ajankohtaista kentältä

Kesäkuu 2022

 • Väylien kasvu on parantunut muutamassa viikossa merkittävästi. Leikkuurytmi on tällä hetkellä 2 kertaa/ viikko, jota kasvatetaan tarpeen mukaan.
 • Viheriöillä on edelleen heikosti kasvavia alueita, mutta niilläkin ruohopeite on alkanut tihentyä vauhdilla. Leikkuurytmi on noin joka toinen päivä. Normaaliin leikkuurytmiin siirrytään kesäkuun alkupuolella (6 leikkuuta/ viikko).
 • Viheriöiden leikkuukorkeus on 4,0mm (3.6.2022 tilanne). Leikkuukorkeus lasketaan viikolla 23. > 3,5mm.
 • Puiston lähtöalueelle on lisätty istutuksia.
 • Uusi karheikkoleikkuri on otettu käyttöön toukokuun lopulla. Leikkuujälki on uuden koneen myötä aiempaa selvästi parempi.

Toukokuu 2022

 • Puiston viheiröiden ylimääräinen kylvö tehtiin toukokuun puolivälissä
 • Meren viheriöden vastaava normaaliin hoitosuunnitelmaan lisätty kylvö saatiin tehtyä viikolla 21.
 • Kentän kastelujärjestelmä otettiin käyttöön toukokuun alkupuolella.
 • Klubitalon yhteydessä olevan harjoitusviheriön bunkkerin kunnostus valmistui
 • Leikkuut
  • Viheriöitä ja väyliä on leikattu tarpeen mukaan. Toukokuun lopulla viheiröt leikattiin keskimäärin joka toinen päivä ja väylät 2 kertaa viikossa. Leikkuurytmi tihenee normaaliin kesäkuun alkupuolella, kun vesi ja lämpö lisäävät heinän kasvua.
  • Karheikkojen leikkuut ovat käynnissä normaalisti.
 • Uudet jäteastiat saatiin käyttöön klubitalolla sekä huoltohallilla.
 • Puisto-kentän 4. väylällä oli pitkälle toukokuuhun peliä ja hoitotoimenpteitä häirinyt vesilätäkkö. Alueella olevat salaojaputket kunnostetaan kesän aikana, jonka myötä sade- ja sulamisvedet saadaan jatkossa nopeammin pois väylältä.
 • Klubitan ympäristö ja mm. kenttä WC:t saivat upet kukkaistutukset.
 • Väylän on pystyleikattu ja tämän jälkeen puhallettu sekä Meren että Puiston osalta.

 

Huhtikuu

 • Kentät avattiin tiistaina 19.4.2022 kesäviheriöille

 

25.3.2022

Väylien hiekoitukset ovat edenneet hyvin. Hitaasti sulavilta alueilta on poistettu lunta myös koneella (mm. 3. tii ja 13. tii.)

15.3.2022

Viheriöt ovat sulaneet aurinkoisesssa säässä hyvin. Viheriöt ovat jo osittain täysin vapaita jäästä.

Viikolla 11. aloitetaan väylien hiekoitukset. Hiekkaa levitetään kevyesti lumen päälle, jotta hiekka lämmetessään nopeuttaa lumen sulamista.

11.3.2022

Sekä Meren että Puiston viheiröt on avattu lumesta. Viheriöitä on hiekoitettu, jotta hiekka heikentää ja hajotata viheriön pinnalla olevaa jäätä.

Meren 7. väylän viheirön ja 8. väylään tiipaikan väliseltä alueelta on poistettu pääosin heikkokuntoisia puita.

28.2.2022

Meren viheriöt on kauttaaltaan avattu lumesta. Viheriöt on hiekoitettu, jotta hiekan jyvät lämmetessään auringon valossa ”porautuvat” jään läpi ja rikkovat näin jääkerrosta.

Puiston viheriöistä valtaosa on avattu lumesta. Loppujen viheiröiden tilannetta tarkkaillaan aktiivisesti.

Rangen alue on niin ikään avattu lumesta ja lyöntialue on hiekoitettu.

14.2.2022

Viheriöiltä on aloitettu lumen poistaminen, jonka vuoksi kentän huoltoteitä on avattu lumesta.

Kentän viheriöille on alkanut tammikuun loppupuolella kertymään jäätä lumipeitteen alle. Paksu lumikerros pystyy sitomaan aluksi valtaosan sateista. Viime viikkojen hyvin vaihtelevat säät ja vesisateet ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että vesi painuu viheriön pintaan saakka ja jäätyy siihen kylmän maan takia. Viheriöillä on tällä hetkellä noin 5cm jääkerros.

Alkuvaiheessa viheriöiltä poistetaan lumi, jotta uutta jäätä ei enää syntyisi. Meri-kentän viheriöt saadaan valmiiksi arviolta viikkojen 7/8 aikana. Seuraavassa vaiheessa aletaan poistamaan jäätä tarpeen mukaan. Hoitotöihin aikatauluun vaikuttaa merkittävästi sää. Mikäli kovia pakkasjaksoja vielä tulee, on varauduttava lumen siirtämiseen osin takaisin suojaamaan kasvustoa.

Range on tyhjennetty lumesta viikolla 7.

 

10.1.2022/ 10.2.2022

Huom huom. latureitti on jouduttu helmikuun alussa katkaisemaan huoltoteiden kohdilta. Lue lisää yläpuolelta. Hankikannolla golfkentällä voi hiihtää myös muualla, kuin merkityllä reitillä. Vältä silti edelleen viheriöalueita.

Kentän alueelle on alettu tekemään hiihtoladun pohjia joulukuun aikana. Latu kulkee aiempien kausien reittiä mukaillen. Auton voi jättää golfkentän parkkipaikalle ja siirtyä siitä ladulle. Huom. liikkumista viheriöalueilla tulee välttää. Latua kunnostetaan tarpeen mukaan.

 

15.11.2021

Meren viheriöiden ilmastus (tapitus) on käynnissä. Työtä tehdään sään ollessa riittävän kuiva. Viheriöt jyrätään ilmastuksen jälkeen.

Loppuvuoden ilmastus tehdään umpitapilla, jonka on tarkoitus jäädä ”auki” talveksi. Aiemmin syksyllä tehtiin holkki-ilmastus, jossa holkit poistettiin viheriöstä ja tilalle pyrittiin lisäämään hiekkaa, jolloin kasvukerrosta ja viheriön rakennetta saadaan ylläpidettyä ja parannettua.

Klubitalon edessä oleva harjoitusbunkkeri korjataan viikon 46. aikana. Tämäkin bunkkerin reunat rakennetaan tekonurmella.

Klubin alueelta on kaadettu joitakin hoidollisesti hankalissa paikoissa olleita puita. Slopetaulun vierestä poistettiin samalla kanto ja tilalle upotetaan myöhemmin syksyllä syväkeräys-jäteastia.

 

4.11.2021

Meren 11. väylän viheriöbunkkerin korjaustyö on saatu valmiiksi. Este on normaalisti pelikäytössä mutta esteen ympäristö on vielä korjauksen alaista aluetta (sis. kaikki työjäljet).
Esteen korjaus toteutettiin golfkentän bunkkereihin suunnitellulla tekonurmella, jolloin ratkaisun pitäisi olla erittäin kestävä. Samalla myös pelikokemus paranee, sillä reuna pysyy siistinä ja pallo valuu varmemmin riittävän etäälle reunasta.

Puiston viehriöiden piikitys aloitetaan perjantaina 5.11.2021.

 

26.10.2021

Meren 17. väylän metsäsaareketta on siistitty ja samalla saarekkeen puustoa on harvennettu. Siistimisestä aiheutuneet työjäljet on merkitty sinisin tolpin.

Meren 11. väylän viheriöbunkkerin korjaustyöt on aloitettu viikolla 43. Esteen pohjaa parannetaan ja salaojitus uusitaan. Samassa yhteydessä bunkkerin reunat pinotaan, kuten väylillä 5. ja 9. Bunkkeri on toistaiseksi poissa pelikäytöstä.

Tiipaikkojen piikitys on aloitettu. Piikitystä jatketaan seuraavat viikot kelin salliessa. Piikitys ei vaikuta pelaamiseen.

Puiston parkkialueelle rakennettu uusi WC-tila on valmitunut syksyllä tehtävien töiden osalta. Rakennukseen tuli sekä vesikäyttöinen WC että perinteinen kompostoiva WC, jolloin rakennus voidaan pitää käytössä myös kastelujärjestelmän ollessa kiinni (kevät- ja talvikausi).  WC otetaan käyttöön keväällä 2022.

20.10.2021

Puiston viheriöt on pystyleikattu ja ilmastettu viikon 42. alussa.

Kastelujärjestelmä tyhjennetään keskiviikkona 20.10.2021, jonka myötä vesikäyttöiset WC:t suljetaan. Jatkossa käytössä ovat perinteiset ulko-WC:t Meren väylillä 7. ja 15. sekä Puiston 3/7 väylillä.

13.10.2021

Väylien hiekotukset on saatu valmiiksi molemmilla kentillä.

Meren viheriöt on ilmastettu ja hiekotettu lokakuun alkupäivinä. Puiston viheriöiden ilmastus on vuorossa sään salliessa viikolla 42.

Lokakuussa on jatkettu Meren 17. vihehrön vieressä olevan metsäsaarekkeen siistimistä. Puiston parkialueen viereen on lisäksi valmistunut WC-rakennus, joka otetaan käyttöön keväällä 2022.

28.9.2021

Maanantaina 4.10. pelataan Meri 10-18 + Puisto.

Tiistaina 5.10. pelataan Meri 1-9 + Puisto.

Väylien hiekotukset on saatu Meri-kentällä valmiiksi. Puisto-kentän hiekotukset aloitetaan viikon 39. aikana ja työtä jatketaan sään salliessa. Hiekotus on saatu tehtyä pääosin kuivassa säässä, jolloin hiekka on verkotuksen myötä painunut hyvin.

Siirtosääntö on voimassa hiekotetuilla väylillä, joissa hiekkaa saa ”harjata” esim jalalla, ennen pallon asetusta takaisin.

Suosittelemme kokeilemaan lyöntialustaa, jos hiekka häiritsee liiaksi pelaamista.

Viheriöiden ilmastukset on suunniteltu aloitettaviksi maanantaina 4.10. Viheriöt jyrätään holkki-ilmastuksen jälkeen.

Greenfee-hintoja on tarkistettu hiekotuksen alkaessa. Greenfee-hintoja lasketaan niin ikään maanantaina 4.10. alkaen holkituksen myötä. Katso hinnasto tästä.

 

10.9.2021

Väylien hiekoitukset aloitetaan syyskuun loppupuolella. Hiekoitusta tehdään aina sään salliessa (kuivaa) väylä kerrallaan. Hiekan levittämisen jälkeen väylät verkotetaan tai harjataan.

Hiekoitusten alkaessa Meri-kentän 1. tiiltä on mahdollista ottaa mukaan ruohomaton pala, jota voidaan halutessa käyttää lyhyeksileikatulla alueella siirtosäännön ollessa voimassa. Kierros on myös mattoa käytettäessä tasoituskelpoinen. Maton myötä hiekan aiheuttama haitta pelaamiselle jää pienemmäksi.

Viheriöiden ilmastukset on suunniteltu aloitettavaksi lokakuun alkupuolella. Tiedotamme ajankohdasta lisää myöhemmin syyskuussa.

Puiston parkkialueen viereen rakentuu syksyn aikana uusi WC-rakennus.

Kentän leikkuurytmi mukakautuu syksyllä säähän. Väylät leikataan lähtökohtaisesti 3 kertaa viikossa (ma, ke ja pe). Viheriöt leikataan edelleen lähes päivittäin. Välipäiviä pidetään sateiden mukaan.

31.5.2021

Meren 12. väylän tiialuetta laajennetaan. Väylä pelataan toistaiseksi punaisilta.

 

8.5.2021

Siirtosääntö voimassa lyhyeksi leikatulla alueella, tuloskortin mitta.

4.5.2021

Viileä kevätsää on hidastanut ruohon kasvun käynnistymistä, jonka takia viheriöitä ja väyliä leikataan toistaiseksi tarpeen mukaan. Tiiviimpi leikkuurytmi käynnistyy myöhemmin toukokuun aikana.

Väylät on pystyleikattu tiistaina 4.5.2021.

Kentällä (Meri 1-9) on asetettu ns. oranssit tiit, joita käytetään lauantaina 8.5.2021 junioreiden Future Liigan osakilpailussa. Oranssille tiille on laskettu slope-arvot, joten tasoituskierros onnistuu myös niiltä.

Alla kuvia kevään hoitotöistä ja parannuksista.

 • Meren 12. ja 13. väylien vesiesteitä siistittiin ennen lintujen pesimäkauden alkua. 12. tiipaikan viereen rakennetaan samalla kivimuuri, jolloin tiipaikan levennys on tarvittaessa myöhemmin mahdollista.
 • Puiston kärryparkki sai kokonaan uuden ilmeen. Kiitos Porvoon Kivelle.
 • Kentän viheriöt ovat selvinneet talvesta pääosin erittäin hyvin. Huonosti kasvavia alueita on vain yksittäisiä.

17.4.2021

Golfautot käytössä normaalisti.

Kentän vesikäyttöiset WC:t ovat käytössä väylille Meri 7, Meri 14 ja Puisto 6.

12.4.2021

Golfautot on sallittu 12.24.2021 alkaen, kun käyttö perustuu terveydellisiin syihin.

9.4.2021

Meren 5. väylän vasemman laidan metsikköä on siistitty ja alueelle on levitetty haketta.

Oheinen mänty oli 50-60 vuoden ikäinen. Kasvurenkaissa näkyy selvästi 30 vuotta sitten alkanut kentänhoito ja mm. kastelu, josta myös mänty oli viheriön vieressä saanut nauttia.

 

13.11.2020

Meri-kentällä on saatu valmiiksi viheriöiden talveen valmistava piikki-ilmastus. Hoitotyön jälkeen viheriöt on jyrätty.

Myös väylien holkitus on käynnissä.

Greenfee toistaiseksi 30e kaikkina aikoina.

9.11.2020

Puisto-kentällä suoritetaan kastelujärjestelmän kaapeloinnin uusimistöitä viikon 46. aikana. Kaapelointia varten kaivettiin jo aiemmin järjestelmän ohjausyksiköt esille, joka on pelaajille näkynyt kaivantoina keskellä väyliä. Työ valmistuu pääosin perjantaihin 13.11. mennessä. Puisto on suljettu pelaamiselta maanantaina 9.11. ja tiistaina 10.11. Puiston pelioikeudella voi tällöin pelata Meri-kenttää.

4.11.2020

Puisto-kentän viheriöille on suoritettu hoitotöitä viikon 45 aikana. Talveen valmistavana työnä viheriöt tapitettiin maan läpäisevyyden parantamiseksi. Hoitotyön jälkeen viheriöt on jyrätty.

26.10.2020

Puisto-kentällä uusitaan kastelujärjestelmän kaapelointeja viikkojen 44 ja 45 aikana. Kaikista työhön liittyvistä jäljistä vapautuminen ilman rangaistusta.

Ohjainyksiköt kaivetaan esille ennen kaapelin vetoa.

22.10.2020

Golfautojen käyttö
Golfautojen normaalikäyttö on lopetettu kaudelta 2020. Autoa voi käyttää terveydellisin syin ja erikseen sovittaessa, kun kentän pinnat sen sallivat. Varmistathan auton käytön toimistolta.

Golfautolla liikuttaessa tulee kaikkina aikoina noudattaa varovaisuutta ja pysytellä mahdollisimman paljon poluilla, jotta alla olevia jälkiä ei turhaan syntyisi. Viheriöihin ja tiipaikkoihin pidetään 15m varoetäisyyttää, ellei vieressä ole polkua.


21.10.2020

Kentän kastelujärjestelmä tyhjennettiin 21.10.2020. Tyhjennyksen myötä vesikäyttöiset wc:t Meren väylillä 8. ja 14. sekä Puiston väylällä 6. poistuvat käytöstä.

Perinteiset kuivakäymälät ovat jatkossa käytettävissä väylillä Meri 7. ja 15. sekä Puisto 3.


20.10.2020

Meri-kentän 5. ja 9. väylien viheriöbunkkerit kunnostetaan syksyn aikana.

Väylän 9. viheriöbunkkerin hoitotyö on aloitettu maanantaina 12.10.2020 ja bunkkeri on toistaikseksi pois pelikäytöstä. Vapautuminen kunnostettavan alueen mukaisesti. Väylän 5. bunkkerin kunnostustyö aloitetaan viikon 42. loppupuolella.

Esteiden salaojitusta parannetaan ja niiden pohjalle asennetaan golfkenttäkäyttöön suunniteltu huokoinen betonipohja, jonka avulla esteen muoto pysyy paremmin suunniteltuna ja rikkakasvit vähenevät. Esteen viheriönpuoleinen reuna pinotaan myöhemmin nurmesta.

Kaikista kunnostukseen liittyvistä työjäljistä vapautuminen rangaistuksetta.


Viheriöiden hoitotyöt aloitetaan viikolla 41 (julkaistu 3.10.2020).

Maanantaina 5.10. hoitotöitä on suoritettu Meren 1-9 viheriöillä, jolloin pelataan yhdistelmäkenttä Meri 10-18 + Puisto.
Keskiviikkona 7.10. hoitotöitä on suoritettu Meren 10-18 viheriöillä, jolloin pelataan yhdistelmäkenttä Meri 1-9 + Puisto.

Torstaina 8.10. kaikki kentät ovat normaalisti avoinna.

Hoitotöitä tehdään sään sallisessa. Pyrimme päivitämme hoitotöiden aikataulua niiden etenemisestä tähän uutiseen.

Syksy tuo mukanaan hoitotöitä, jotka voivat vaikuttaa kentän peluuttamiseen etenkin arkisin. Tarkistathan pelattavan kentän viimeistään peliaamuna kotisivuilta, mikäli kentällä on käynnissä huoltotöitä.

Miksi viheriöitä ilmastetaan?
Viheriön pinta (kuitukerros) tiivistyy hiljalleen pelaamisen ja leikkaamisen myötä. Liiallinen tiivistyminen johtaa siihen, ettei viheriön pinta enää päästä vettä tai ravinteita läpi. Kesäkaudella viheriöitä pyritään ilmastamaan kapeilla piikeillä, jolloin työn vaikutus pelaamiseen jää hetkelliseksi. Syksyllä on hoitotyö tehdään suuremmalla holkilla, jotta vaikutus on pidempi ja auttaa viheriötä selviämään talvesta. Holkituksen yhteydessä viheriöille levitetään hiekkaa, jota harjaamalla ja verkottamalla pyritään saamaan holkkiin. Näin kasvualusta saadaan pysymään terveenä ja läpäisevänä.

Holkituksen jälkeen viheriöiden pinnat ovat hiekkaiset ja niiden ulkonäkö on kehno. Viheriöt käyttäytyvät putattaessa kuitenkin loogisesti, sillä ne ovat hiekan myötä tasaiset.

 


 

Tiipaikkojen hoitotyöt käynnissä.

Tiipaikat piikitetään, kylvetään, hiekoitetaan ja lopuksi harjataan. Tiipaikkojen hoitotyön vaikutus pelaamiseen on lähinnä kosmeettinen.

 

Syksyinen väylien hiekotus on alkanut Meri-kentällä 14.9. Väylät hiekotetaan ja harjataan/ verkotetaan, kun hiekka päivän aikana kuivuu. Puisto-kentän hiekoitus suoritetaan syys-lokakuun taitteessa.

Hiekotuksen ja syksyn sateiden myötä on 14.9.2020 alkaen voimassa tuloskortin mittainen siirtosääntö lyhyeksi leikatulla alueella. Hiekkaa saa jalalla ”harjata” tasaisemmaksi ennen pallon asetusta.

Miksi hiekkaa levitetään syksyllä parhaassa pelikelissä?
Hiekka saadaan paremmin maapohjaan pois leikkurin terien ja pelaajien tieltä, kun se saadaan levitettyä vielä kasvavaan heinään. Aikaisin keväällä tai lumen päälle levitettynä hiekka jää vaikuttamaan väylälle huomattavasti pidemmäksi aikaa. Hiekoitetut väylät on verkotettu ja harjattu saman päivän aikana sekä vielä toiseen kertaan myöhemmin viikolla.

Hiekka tulee levittää kuivassa säässä, jotta se levittyy tasaisesti ja saadaan harjattua ja verkotettua työn jälkeen.

Hiekan tehtävänä on parantaa maapohjan rakennetta ja tasoittaa väylän painaumia ja lyöntijälkiä. Hiekoitus on välttämätön työvaihe, jolla varmistetaan väylien kunto ja vedenläpäisy myös tulevina kausina.


Siirtosääntötäsmennys

Mikäli kentällä vallitsevat epänormaalit kenttäolosuhteet esim. hiekotuksen, holkituksen tai kovan sateen jäljiltä, voidaan ottaa käyttöön siirtosääntö, mikä on yleensä 15 cm, mutta harkinnan (olosuhteiden) mukaan voidaan käyttää myös 30 cm tai mailan mittaa.

Siirtosääntö voidaan määritellä koskemaan koko yleistä pelialuetta – tai kuten yleisemmin – kentän lyhyeksi leikattua aluetta eli  kaikkia alueita, mitkä on leikattu väyläkorkeuteen. Mikäli pallo makaa aivan lyhyeksi leikatun alueen reunassa, saa pallon siirtää toiseen paikkaan lyhyeksi leikatulla alueella, mutta myös karheikkoon – kunhan pysytään siirtosääntömitan rajoissa. Siirtosääntö ei ole voimassa viheriöllä, ellei sitä ole erikseen mainittu.

Tätä ohjetta ei voi soveltaa scramble-peleissä, jossa asetettavan tai pudotettavan pallon aseman on oltava aina sama kuin valitun pallon.

Pelaajan velvollisuus on aina tarkistaa toimistosta ja / tai ilmoitustaulusta onko siirtosääntö voimassa.

Rami Holopainen
kapteeni, seuratuomari

 

 

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Kentänhoito