Blogikirjoitus, Kapteeni Raimo Holopainen – Golf fyysisesti, taloudellisesti ja elämyksellisesti

Blogikirjoitus – Rami Holopainen

Golf fyysisesti, taloudellisesti ja elämyksellisesti

Pelasin vuonna 2017 yhteensä 174 kierrosta. Suomessa, pääosin Rönnäsissä 72 ja Espanjassa 11 eri kentällä siten 101. Siis oleellisesti enemmän kuin keskivertopelaaja (30-35 kierrosta), mutta hurjasti vähemmän kuin eräs MC, muuten mukava rönnäsläinen.

Fyysisenä suoritteena nuo 174 kierrosta tekevät noin 1 800 km kävelyä, noin 2,5 miljoonaa askelta, noin 16 000 lyöntiä, joista muistaakseni 206 olivat hyviä, muut aiheuttivat enemmän tai vähemmän sydämentykytystä, sadattelua tai omassa osaamattomuudessa märehtelyä.

Kilokaloreita kuluu kierroksen aikana noin tuhat, koska kävelen 99 % kierroksista. Joskus vaan tuntuu, että kärrystä on kumi puhki, jarrut päällä tai etupyörän aurauskulma on pielessä. Siksi pyöristän hieman ylöspäin ja oletan kuluttaneeni 200 000 kaloria. Kun tämä suhteutetaan siihen, että yksi olut on noin 130 kilokaloria ja yksi punaviinilasillinen hieman enemmän, niin jos join – korjaan, olisin juonut – joka kierroksen jälkeen oluen ja illalla tuloksia tarkastellessa kaksi lasia punaviiniä, olisin ottanut takaisin vain noin 50 000 kilokaloria. Urheilija-Rami vs. Nautiskelija-Rami voitti siis 150 000 yksikköä. Jess! Ja olisin siis 23 kiloa painavampi ilman urheilua, toinen jess!

Aikaa tähän ”jaloon” harrastukseen kului noin 1 000 tuntia eli jopa puolen vuoden työaika! Jos olisin tehnyt sen ajan töitä 50 euron tuntipalkalla, olisin 50 000 euroa rikkaampi. Siis minä ja verottaja yhteensä! Lisäksi olisin säästänyt kolmisen tonnia vastike- ja green fee -maksuissa ja varmaan saman verran palloissa, pelipaidoissa ja No Red Tee -kuluissa. Mutta, nyt sain nauttia ainakin sadan eri ystävän seurasta, ottaa viisi tuntia heidän elämästään minulle. Valitsin siis Sinut, ystävä hyvä, enkä uutta autoa, maailmanympärimatkaa tai muuta turhuutta. Kolmas jess, ja oli järkeä tai ei, niin kauden 2018 tavoitteeksi asetan 200 kierrosta!

Joku on sanonut, että elämä on vain numeroita. Niinpä, mutta mukavahan numeroita on pyöritellä, jos saa edes golfissa käännettyä ne edukseen, kun Lottoyhtiö, verottaja, poliisin valvontakamera, vaimon halausten ja leuanvetojen määräkehitys ovat aina minua vastaan.

Rami Holopainen, jäsen 1590

 

PS. Kuten huomaat, ei tällaiseen kolmensadan sanan blogiin, golfia sivuavaan juttuun kovin ihmeellistä aasinsiltaa tarvita. Eikä tämä blogipalsta ole hallitusjäsenten, kapteenin tai minkään muunkaan tahon yksinpuheluareena. Haastankin sinut kertomaan vuoden 2018 aikana omista numeroistasi, pelikokemuksistasi, kehitysideoista tai muuten vaan pohtimaan golfin ja golfympäristön olemusta ja asemaa Rönnäsissä, Suomessa yleensä, Augustassa, Espanjassa tai Hua-Hinissä.


 

 

Tulosta, tunteita vai molempia

Pääsin mukaan erääseen Andalucian hienoimman golf-yhteisön kilpailun suunnitteluryhmään ja kaupan päälle tuomariksi. Aloitimme kilpasarjan varsin erikoisella ratkaisulla, joka ainakin omalta osaltani nosti fiiliksiä. No, tuloksessa se ei näkynyt – tällä kertaa.

Koska pääosa täällä (Espanjassa) koko talven pelaavista suomalaisista on eläkeläisiä – varmaan 90 % ikävuosien 60-80 välillä – päätimme, että 65 vuotta täyttäneet miesseniorit saavat halutessaan pelata punaiselta teeltä toki teen mukaisella slopella. Mutta, ongelmaksi muodostuikin heti, etteivät läheskään kaikki kentät ole sloupanneet punaista teetä miehille. Niinpä tein eräälle kentälle korjauslaskurin, jossa huomioin slope-muutoksen valkoiselta keltaiselle ja vastaavasti keltaiselta siniselle. Kun laskin pituuden muutoskertoimen ja huomioin sen vain noin 80 %:sesti, sain aivan uskottavan kertoimen sinisiltä edelleen punaisille. Miesten slope antoi keskimäärin 3-4 lyöntiä vähemmän kuin naisille.

Tätä ennen pelasimme kuitenkin Cabopinon kentän, jossa kenttä oli slopattu myös punaisilta merkeiltä pelaaville miehille. Oma valintanani oli pelata keltaisilta tasoituksella 16 tai punaisilta tasoituksella 13 eli vain kolmen lyönnin erolla. Kun matka lyheni kuitenkin 554 metriä (kolme x 182 m), oli valinta helppo – siis punaisille. Ja siitä se lysti sitten alkoikin, sillä pääsin periaatteessa jokaisella par4-väylällä kahdella päälle ja puttaamaan birkkua. Mutta vain periaatteessa, sillä muutama avaus pilasi tuloksen, mutta hävisin silti kisan voittajalle vain neljä lyöntiä.

Mutta se fiilis

Huolimatta huonosta avauspelistä ja rähmityistä puteista, oli kokonaisfiilis mahtava. Sitä ihan luuli olevansa mainettaan parempi golfari! Ja aivan sattumalta avasin kisan jälkeen illalla matkalukemiseksi ottamani, Golflehden numeron 8/2016, jossa Petri Peltoniemi avaa samaa asiaa otsikolla Lyöntipaikan valinta – järjellä vai tunteella. Petri siteeraa nimeltä mainitsematonta tutkimusta, jossa kentän ihannepituus kullekin pelaajalle on 18 x rauta7 + 14 x draivi. Minulla numerot ovat (tosi hyvillä lyönneillä) 110 m ja 175 m, mikä antaa em. laskukaavan mukaan minulle ihannekentän pituudeksi 4 430 m. Cabopino on keltaisiltakin lyhyt, vain 5 194 m, mutta punaisilta 4 640 m eli jo aika lähellä ”ihannekenttääni”.

Entä Rönnäsissä

Sea Golf Rönnäs on sloupattu miehille myös punaisille. Saan matkahyvitystä 733 m, mikä maksaa sloupissa 5 lyöntiä eli 155 m lyöntiä kohden. Rönnäsin pituudethan ovat: keltaisilta 5 541 m, sinisiltä 5 180 m ja punaisilta 4 808 m eli punaisiltakin pelaten on kenttä yli 400 m liian pitkä! No, joka tapauksessa seuran mestaruuskisat sinisiltä (veteraani kun ollaan), on aina ollut kiva kokemus. Jollekin taas kenttä on meillä keltaisiltakin pelaten jopa liian lyhyt. Laskepa huviksesi oma kentän ihannepituutesi. Saattaa olla, että kerään tästä joskus hieman tilastotietakin.

Tämä blogi-kirjoitus ei ole kannanotto eikä missään tapauksessa ohjeistus kilpailutoimikunnalle. Pikemminkin herätys ja ajattelunaihe (mies-)senioreille ja veteraaneille esim. tilanteessa, jossa oma peli ei kulje – niitäkin kun tulee – josko joku päivä kokeilisi muuta kuin keltaista teetä. Hyvä vaihtoehto on myös vaihtaa Meri Puistoon. Voi olla, ettei pistebogipinnoja tule yhtään enempää, mutta kehotankin laskemaan vaikka greeniosumien ja sitä kautta birkkuputtien määriä.

Mikäli kenttäyhtiöt noudattaisivat ihan tarkkaan Petri Peltoniemen (Golfliiton) ”ohjeistusta”, tietäisi se lähes joka väylälle uusien teeboxien rakentamista, sillä leideille tuo em. laskentakaava antanee jopa alle 4 000 metrin kentän – siis melkoista investointia ja se onkin sitten taas ihan eri juttu ja päätös.

Rami Holopainen

kapteeni

Lue kaikki uutiset kategoriassa Ajankohtaista, Blogi